Preţul mediu al grâului pentru anul 2024, pentru evaluarea arendei, a fost stabilit la 0,72 lei pe kilogram, mai mic faţă de cel valabil pentru anul în curs, potrivit unui hotărâri a Consiliului Judeţean (CJ) Olt aprobată joi în şedinţa foruluii.
Totodată, în aceeaşi hotărâre aprobată joi sunt stabilite şi preţurile medii pentru anul 2024 la alte produse agricole obţinute de fermierii din judeţul Olt, respectiv: floarea soarelui – 1,55 lei pe kilogram, porumb – 0,70 lei pe kilogram, rapiţă – 1,80 lei pe kilogram; orz – 0,70 lei pe kilogram.
Faţă de preţurile medii ale produselor agricole stabile pentru anul 2023, preţurile pentru anul 2024 au scăzut la toate produsele, cele mai mari diferenţă fiind la rapiţă (1 leu) şi floarea – soarelui (0,85 bani).
Preţul mediu al grâului pentru anul 2023 a fost iniţial de 1,2 lei pe kilogram iar în luna iulie a fost modificat de Consiliul Judeţean (Olt) scăzând la 0,75 lei pe kilogram, în urma solicitărilor fermierilor depuse la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt.
Conform Codului fiscal, în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene, ca urmare a propunerilor direcţiilor agricole judeţene.
În prima parte a anului în curs, după preţul cerealelor a scăzut la jumătate faţă de anul 2022, fermierii din judeţul Olt au solicitat modificarea preţului mediu al grâului, având în vedere că toate calculele privind arenda şi impozitele se fac în funcţie de acest preţ stabilit prin hotărârea CJ Olt.
În acest an fermierii din judeţul Olt au avut o producţie medie la grâu de 5,5 tone pe hectar şi la porumb de 4,5 tone pe hectar, producţii mai mari faţă de cele din 2022.