AcasăStiri generaleOlt: Proiect de reabilitare a Parcului 'Constantin Poroineanu' din Caracal cu fonduri...

Olt: Proiect de reabilitare a Parcului ‘Constantin Poroineanu’ din Caracal cu fonduri UE de circa 6 milioane euro

Parcul ‘Constantin Poroineanu’ din Caracal va fi reabilitat de municipalitate cu fonduri europene de circa 6 milioane euro, lucările urmând să înceapă în primăvara viitoare, au anunţat, marţi, reprezentanţii Primăriei Caracal.

Proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate pentru reabilitatea Parcului ‘Poroineanu’ au fost finalizate, a mai anunţat sursa citată, menţionând că în parc sunt peste 160 de specii de plante unicat ce vor fi protejate.

‘În primăvara anului 2023 vor demara lucrările de reamenajare a Parcului ‘Constantin Poroineanu’, având în acest moment realizate studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, susţine primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea. 6 milioane de euro, bani pe care Primăria Municipiului Caracal îi solicită de la ADR SV Oltenia pentru a moderniza parcul, vor fi folosiţi pentru realizarea unor lucrări ample de amenajare a spaţiului verde, pentru irigaţii şi pentru protejarea celor peste 160 de specii de plante unicat. Proiectul cuprinde şi reamenajarea zonei lacului care se doreşte a fi un element de modernitate în raport cu istoricul acestui parc’, a informat marţi, printr-o postare pe facebook, Primăria Caracal.

Primarul Ion Doldurea a punctat şi că Parcul ‘Poroineanu’ este unul natural şi constituie un reper important pentru comunitate. ‘Avem unul din cele mai frumoase parcuri naturale din ţară şi din Europa. Parcul ‘Constantin Poroineanu’ este astăzi un reper important în comunitatea noastră’, a declarat Ion Doldurea, citat în comunicat.

Istoria Parcului Poroineanu începe în 1893, când moşierul Constantin Poroineanu a cedat primăriei Caracal heleşteul pentru a fi făcut pe locul lui un parc. Amenajarea parcului nu se putea face decât prin asanarea heleşteului şi exproprierea tuturor terenurilor deţinute de 134 de proprietari. Tot Poroineanu a finanţat şi despăgubirea proprietarilor de terenuri.

Amenajarea obiectivului a început în 1907, după planurile arhitecţilor Ernest Pinard şi Edgar Redont şi lucrările s-au finalizat în 1914, la şase ani după moartea lui Poroineanu. Acesta s-a sinucis în 1908, la o zi după ce şi-a întocmit testamentul în care lăsa toată averea Primăriei oraşului Caracal.

Parcul are o suprafaţă de 25,5 ha (circa 16 ha reprezentând vegetaţie, diferenţa fiind ocupată de alei şi monumente de artă, stadion de fotbal şi terenuri de handbal, lac de agrement cu o insulă şi alte dotări edilitare). Configuraţia terenului a influenţat selectarea speciilor de plante lemnoase şi dispunerea vegetaţiei, iar solul de luncă, având un nivel ridicat al pânzei freatice, are un rol important în viaţa acestei adevărate oaze de verdeaţă. Relieful a fost modelat cu inspiraţie, oferind parcului naturaleţe, adâncime şi variaţie, devenind un mediu favorabil unei bogăţii de specii vegetale din care se remarcă: molidul, pinul de Himalaya, pinul negru, chiparosul de mlaştină, ienupărul de Virginia, tuia, arborele vieţii, mahoria (din America de Nord), cenuşarul (China), notează site-ul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Municipiul Caracal. AGERPRES / (AS – autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks