Acasă93Olt: Stocuri de grâu de aproape 150.000 de tone la fermierii care...

Olt: Stocuri de grâu de aproape 150.000 de tone la fermierii care au solicitat compensaţii

Aproape 150.000 de tone de grâu se aflau la începutul lunii februarie în stocurile fermierilor din judeţul Olt care au solicitat compensaţii ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.

Verificările au fost efectuate de către reprezentanţii DAJ Olt în luna mai, la 619 fermieri care au solicitat ajutor financiar.

‘În judeţul Olt, au solicitat ajutor financiar 629 producători de cereale. Au fost verificaţi 619 producători, iar 10 au renunţat. În urma verificărilor documentelor privind cantitatea recoltată şi stocul la 1 februarie 2023, a reieşit că la data menţionată stocurile lor erau de 149.432,644 tone de grâu’, a spus Gabriela Andronie.

Fermierii români urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a anunţat, la începutul lunii mai, premierul Nicolae Ciucă.

Beneficiarii sprijinului financiar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înfiinţate în anul agricol 2021-2022, precum şi suprafeţele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative şi pe teren; să fi depozitat producţia proprie de grâu a anului 2022 în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spaţii de depozitare ale terţilor, la data de 1 februarie 2023.

APIA a informat că această schemă de susţinere financiară are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023.

Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă şi se calculează de către APIA prin raportarea sumelor alocate la cantităţile totale depozitate stabilite şi comunicate de Centrele Judeţene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucureşti, ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor. AGERPRES / (AS – autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks