Sediul Primăriei Slătioara, Casa Hagiescu – Mirişte din Caracal şi dispensarul uman din Mihăeşti sunt clădirile expertizate şi încadrate în clasa de risc seismic I în judeţ, imobilul din Slătioara urmând să fie demolat, cel din Caracal să fie consolidat iar dispensarul de la Mihăeşti a fost deja consolidat şi nu mai prezintă risc, potrivit Prefecturii.
Prefectura Olt a mai informat într-un comunicat transmis luni AGERPRES că, din informaţiile transmise de autorităţile publice locale, acestea au identificat 175 de clădiri expertizate şi încadrate în clase cu risc seismic, 118 dintre ele fiind administrate de instituţii ale statului (şcoli, primării, cămine culturale, grădiniţe etc.).
‘La nivelul Judeţului Olt au fost identificate de către autorităţile administraţiei publice locale un număr de 175 clădiri expertizate şi încadrate în clase cu risc seismic. Dintre acestea 29 au fost încadrate cu risc seismic IV, 129 cu risc seismic III, 13 cu risc seismic II, 3 cu risc seismic I şi una a fost propusă pentru demolare. Din cele 175 clădiri identificate, 118 sunt clădiri administrate de instituţii ale statului (şcoli, primării, cămine culturale, grădiniţe etc.)’, a precizat Prefectura Olt.
Cele trei imobile care în urma expertizelor au fost încadrate la risc seism I sunt vechi de peste 100 de ani, unul fiind deja consolidat după expertiză, altul fiind în curs de consolidare şi unul urmând să fie demolat în acest an.
Va fi demolată clădirea în care este sediul Primăriei Slătioara, un imobil datând din 1848, expertizat în anul 2021. Construcţia va fi demolată anul acesta şi în locul ei va fi construit alt sediu, administraţia locală obţinând şi finanţare pentru lucrări.
O altă clădire clasată la risc seismic 1 este dispensarul uman din comuna Mihăeşti, construit în 1920. O expertiză realizată în 2018 a încadrat imobilul la risc seismic I şi ulterior clădirea a fost consolidată, nemaifiind în prezent în risc real în caz de cutremur.
Cea de-a treia clădire din judeţ încadrată la risc seismic I este casa Hagiescu – Mirişte din Caracal, datând din anul 1900. Imobilul, aflat în administrarea Primăriei Caracal, a fost expertizat în anul 2017 şi este în curs de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene început în 2021. Casa Hagiescu Mirişte din Caracal va găzdui, la finalul lucărilor de consolidare şi restaurare, un muzeu de etnografie.
În ultimii 15 ani, mai multe blocuri de locuinţe din municipiul Slatina au fost încadrate la diferite clase de risc seismic în urma expertizelor, însă toate au fost cuprinse prioritar în programe locale de reabilitare energetică, fiind înlocuite toate lifturile vechi, reabilitate subsolurile şi acoperişurile, iar pereţii exteriori au fost anvelopaţi.