Acum 30 de ani, patru oameni – Victor Socaciu, Valeriu Sterian, Mircea Vintilă şi Andrei Partoş – începeau ‘aventura’ folk numită ‘Om Bun’.
Azi, la 30 de ani de la prima ediţie, având în vedere restricţiile sanitare impuse de pandemia de coronavirus, această ‘aventură’ nu va mai avea loc într-o sală plină de spectatori, ci în online.
Amfitrionul Galei aniversare, care se va desfăşura la începutul săptămânii viitoare, timp de trei zile, va fi jurnalistul Andrei Partoş.
‘Va fi live online, adică vom fi toţi într-un anume loc. Locul deja s-a mutat dintr-un loc unde putea să fie, la Teatrul ‘Ion Creangă’, într-o sală mai mare, la Breaza. Acolo vom fi cei din ziua respectivă. Nu vor sta niciodată mai mulţi decât numărul permis în acelaşi spaţiu. Se cântă, are loc recitalul, iar după aceea are loc o mică discuţie cu moderatorul şi pe urmă omul pleacă. Concertul este live autentic, numai că nu mai este public acolo. Poate că vom fi 10 – 20 de oameni într-o sală foarte mare, dacă se va permite pe 29, 30 şi 31 martie’, a declarat, pentru AGERPRES, Andrei Partoş.
Şi-ar dori ca în online să fie însă ‘câteva mii bune’ de spectatori, mai ales că domeniul cultural este ‘cel mai atins de problemele şi regulile pandemice’.
‘Dacă mă întrebaţi câţi spectatori aş vrea să fie, atunci aş spune fără ezitare cât mai mulţi, mai ales că sunt foarte mulţi din străinătate care se uită, există un interes deosebit din partea celor care urmăresc din alte părţi ale lumii tot ce se întâmplă aici. Ei sunt foarte iubitori de folk şi de poezie românească şi atunci eu m-am gândit la câteva mii bune. Nu ştiu dacă o să fie aşa. Există, din păcate, destul de multă ipocrizie la acest capitol: ‘vai, dar ce am vrea să fie, ce ne-am dori să fie, să-i vedem, să-i urmărim, să-i susţinem’ – pentru că, până la urmă, o acţiune ca aceasta este o acţiune de solidaritate faţă de artişti, pentru că ştim foarte bine că este domeniul cel mai atins, chiar dacă nu e zgomotos şi nu iese în stradă, este cel mai atins de problemele şi regulile pandemice. Şi atunci eu am zis, la un moment dat, ‘dom’ne, facem pe un stadion’. Din păcate, nu se face pe un stadion’, spune prezentatorul Festivalului ‘Om Bun 30’.
De altfel, el mărturiseşte că ideea organizării acestei gale aniversare a apărut într-una din emisiunile sale, în urma părerilor exprimate de ascultători.
‘Aşa s-a născut ideea, s-a mers până la capăt – 30 de ani, cu 30 de artişti, 3 zile, exact ca înainte, numai că în condiţiile date, adică online şi fără să avem public în apropiere’, a afirmat Andrei Partoş.
Pentru toate cele trei zile de festival preţul unui abonament online este de 90 de lei – adică recitalurile tuturor celor 30 de artişti şi mai multe ‘surprize’. ‘Vom avea momente in memoriam, pentru că, din păcate, mulţi dintre cei care erau fondatori sau oameni importanţi ai fenomenului au dispărut, ne-au părăsit, aşa cum a fost Vali Sterian, Adrian Păunescu, Gil Ioniţă. Avem momente de remember, scurte măcar, vor exista şi nişte diplome, pentru a le păstra acasă, ca o amintire pentru diversele generaţii de artişti implicaţi în aceşti 30 de ani care au trecut de la prima ediţie’, a precizat moderatorul festivalului.
El îşi aminteşte că ideea de început a Festivalului-concurs ‘Om Bun’ ‘a fost legată de nevoia de a repune muzica şi poezia românească la un loc bun’.
‘Ideea era de a genera un loc unde să poată veni tinerii, să le ia locul celor vechi’, spune realizatorul.
Şi subliniază că ‘Festivalul ‘Om Bun’, dintr-un anumit motiv promoţional, şi-a atins scopul, adică după el, de-a lungul anilor, s-au născut vreo 30 – 40 de festivaluri, în diverse colţuri ale României, ceea ce înseamnă că a fost o iniţiativă mai mult decât bună, folk-ul a progresat, s-a extins’.
‘Ştiţi foarte bine că s-a ajuns la festival estival cum a fost ‘Folk You’ sau ‘Remember’, cel de la Costineşti, au fost la Sighişoara, la Reşiţa, există tabără de folk, deci fenomenul şi-a atins scopul. Acum nu ştiu dacă va mai fi şi concurs, pentru că (…) a scăzut interesul pentru asta. Oamenii se grăbesc, viaţa merge într-un ritm mult mai alert şi atunci ei vor să cânte fără să mai concureze. Nu înseamnă neapărat că nu au calitate, unii dintre ei sunt foarte talentaţi, unii dintre ei respectă standardul de cantautor, adică scriu şi muzica şi versurile, alţii nu. Nu poţi să zici că e un folkist autentic unul care cântă cover-uri, adică piese preluate din repertoriul celor vechi. Eşti un tânăr care cântă la chitară, eventual, dar folkiştii autentici sunt cei care creează’, subliniază Andrei Partoş.
Festivalul ‘Om Bun’ a fost iniţiat în 1991 de către Societatea Metronom – o asociaţie de tip sindical a artiştilor români care activau în genurile pop, rock, jazz, folk şi DJ. Colectivul desemnat în vederea organizării primei ediţii a festivalului, în martie 1991, era format din Mircea Vintilă, Vali Sterian, Andrei Partoş şi Victor Socaciu. Structurat pe două secţiuni (concurs şi recitaluri), festivalul s-a desfăşurat de-a lungul a trei zile şi această formă a fost păstrată până în zilele noastre.
După două decenii de existenţă (în care se lansaseră numeroase nume care populează azi cu succes aria muzicii folk), i s-a adăugat festivalului o Gală de sfârşit de an, care aducea pe scena Sălii Palatului cei mai importanţi cantautori români ai momentului.
Anul acesta, organizatorii au decis transmiterea live-online a acestui eveniment pentru a permite o cât mai largă participare a iubitorilor de muzică şi poezie din ţară şi din afara graniţelor României, dar şi pentru a respecta legislaţia în vigoare în contextul limitării răspândirii noului coronavirus.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.