Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a elogiat, vineri, personalitatea profesorului Basarab Nicolescu la împlinirea vârstei de 80 de ani, afirmând că sărbătoarea ilustrului om de ştiinţă român reprezintă şi sărbătoarea acestui for.
‘Sărbătoarea domnului profesor Basarab Nicolescu este şi sărbătoarea Academiei Române. Împlinirea a opt decenii de viaţă reprezintă un eveniment cu totul special în viaţa unui om şi mai ales în viaţa unui om care s-a identificat cu instituţii fundamentale ale statului român şi francez şi chiar ale construcţiei europene’, a spus Pop în mesajul transmis în deschiderea unei sesiuni omagiale dedicată prof. univ. dr. Basarab Nicolescu.
Pop a exprimat preţuirea conducerii Academiei Române pentru cariera lui Basarab Nicolescu.
‘Îmi face mare plăcere să-i doresc viaţă lungă, împliniri, noi lucrări în domeniile multidisciplinare pe care le ilustrează cu atâta pasiune şi competenţă, succes în ceea ce face şi să exprim întreaga preţuire a conducerii Academiei Române pentru personalitatea domniei sale. La mulţi ani!’, a încheiat Ioan-Aurel Pop.
Un adevărat excurs biografic în viaţa şi evoluţia carierei ‘adevăratului om de ştiinţă’ care este Basarab Nicolescu a fost făcut de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, în timp ce acad. Mircea Dumitru, preşedintele Secţiei de filosofie din Academia Română, a arătat că acesta este cunoscut în lumea întreagă pentru lucrările sale în fizică teoretică şi de asemenea este preţuit de umanişti şi de cei care lucrează în ştiinţele sociale pentru poziţia şi conexiunile realizate între logică şi filosofie.
În cadrul primei zile a sesiunii internaţionale omagiale dedicate prof. univ. dr. Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române, personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti şi străine au susţinut alocuţiuni evocatoare.
Desfăşurat în format hibrid, în Amfiteatrul ‘Ion Heliade Rădulescu’, evenimentul, moderat de dr. Magda Stavinschi, a inclus prezentarea filmului ‘Basarab Nicolescu – omul cosmodern’, realizat de Anca Filoteanu, şi a fost lansat volumul omagial cu acelaşi titlu.
Sâmbătă, în cea de-a doua zi, intitulată ‘In honorem’, au fost prezentate 13 lucrări ştiinţifice circumscrise domeniului pluri-, inter- şi transdisciplinarităţii, în care vor fi abordate teme precum educaţia, limbajul, etica, conştiinţa, spiritualitatea, transistoria.
Evenimentul este organizat în parteneriat de Academia Română, Institutul de Studii Transdisciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate, Societate – IT4S, Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare – CIRET, Academia de Studii Transdisciplinare – ATLAS din Texas, SUA şi de comitetul de organizare al celui de-al treilea Congres mondial de transdisciplinaritate din Mexic.
Personalitate de primă mărime a ştiinţei contemporane, profesorul Basarab Nicolescu este cunoscut la nivel internaţional pentru contribuţiile sale remarcabile în fizica particulelor elementare, cu deosebire pentru formularea, în 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Ĺukaszuk, a unei noi teorii în cadrul interacţiunilor tari la energii înalte şi a introducerii conceptului numit Odderon.
Considerat revoluţionar în acel moment şi stârnind chiar polemici de natură ştiinţifică, conceptul teoretic Odderon a fost confirmat experimental la începutul anului 2018 de către cercetătorii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară – CERN, iar această particulă s-a dovedit a avea consecinţe experimentale spectaculoase.
Membru de onoare al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie, una din rarele gândiri enciclopedice ale vremurilor noastre, Basarab Nicolescu şi-a dedicat decenii întregi transdisciplinarităţii, fiind fondatorul Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare – CIRET şi un susţinător al reconcilierii transdisciplinare între ştiinţele exacte şi ştiinţele umaniste. În 2021 a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace.