Acasă93ONG-uri: Modul de reglementare a raportării anonime în legea privind avertizorii de...

ONG-uri: Modul de reglementare a raportării anonime în legea privind avertizorii de integritate descurajează investigarea sesizărilor

Modul de reglementare a raportării anonime în Legea privind protecţia avertizorilor de integritate descurajează investigarea sesizărilor, au atras atenţia reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale şi sindicate, printre care se numără ActiveWatch, Funky Citizens, Expert Forum şi Federaţia Transpublic a Sindicatelor din Transportul Public Local.

‘Azi, Parlamentul a adoptat Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, care transpune Directiva europeană în materie şi înlocuieşte vechea reglementare. Prin amendamentele depuse şi votate de coaliţia majoritară PSD-PNL, aceste partide au arătat, încă o dată, că nu îşi doresc o funcţionare reală a mecanismului avertizării de integritate, ca instrument de prevenire şi combatere a corupţiei, abuzurilor şi încălcărilor legii. Astfel, raportarea anonimă este reglementată într-o modalitate care descurajează investigarea sesizărilor şi, în practică, va duce la clasarea mult mai rapidă a acestora’, potrivit unui comunicat al ActiveWatch transmis, marţi, AGERPRES.

ActiveWatch atrage atenţia că, deşi reprezentanţii Comisiei Europene au cerut în mod expres ca raportările anonime să fie examinate şi soluţionate dacă există informaţii suficiente referitoare la încălcări ale legii, printr-un amendament al coaliţiei PSD-PNL raportările anonime vor fi examinate şi soluţionate doar dacă există indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii. Conform Directivei, avertizorul prezintă informaţii, nu indicii, se arată în comunicat.

Reprezentanţii ActiveWatch au amintit că acest proiect de lege a iscat ‘puternice controverse publice’, a pus sub semnul întrebării ‘dorinţa reală a partidelor din arcul guvernamental de a combate corupţia’ şi a condus la reacţii instituţionale la adresa României din partea Comisiei Europene şi a procurorului european.

‘Forma adoptată astăzi aduce modificări faţă de forma adoptată în luna iunie, care a făcut obiectul cererii de reexaminare, dar standardele pentru care a optat legiuitorul sunt unele minime şi chiar în ignorarea cerinţelor Comisiei Europene (în ceea ce priveşte raportarea anonimă), în condiţiile în care această lege reprezintă un jalon în PNNR. Societatea civilă, inclusiv avertizorii de integritate, au cerut constant, pe parcursul procesului de adoptare, garanţii şi măsuri de protecţie mai puternice, dar aceste cerinţe au fost ignorate’, mai arată comunicatul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks