Orban: Alianţa PNL cu PSD – o ruşine

0
331

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că alianţa liberalilor cu social-democraţii este ‘împotriva naturii’ şi este o ruşine.

‘Colegii care acum se fac că sunt la conducerea partidului, că de fapt la conducerea partidului se execută comenzi venite de la Cotroceni, nici măcar nu cunosc statutul. Şi-au bătut joc inclusiv de instituţia preşedintelui, scoţându-l din negocieri, în condiţiile în care preşedintele partidului trebuie să conducă negocierile. E o ruşine, o alianţă împotriva naturii şi făcută în dispreţul cetăţenilor care ne-au acordat votul, oameni obişnuiţi’, a spus Orban, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional care are loc la Vila Lac.

El a vorbit şi despre propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru.

‘Ciucă este membru al PNL de un an de zile. După părerea mea, un partid liberal care preţuieşte libertatea, proprietatea privată, drepturile şi libertăţile individuale, democraţia în general, accesul liber la justiţie şi toate celelalte lucruri nu poate susţine un om care toată viaţa a dat ordine sau a executat ordine. Democraţia înseamnă dialog, negociere, armonizare a intereselor publice, foarte mult timp şi energie consumate pentru a convinge oamenii, pentru că în democraţie nu se dau ordine, se adoptă legi, se iau decizii care sunt în conformitate cu voinţa oamenilor’, a spus Orban.

Fostul preşedinte al PNL a afirmat că prin alianţa cu PSD se pune punct obiectivului privind repararea legilor justiţiei.

‘Este evident faptul că odată ce s-a făcut această alianţă contra naturii s-a pus punct obiectivului asumat şi de preşedintele Iohannis şi PNL de a repara legile justiţiei şi de a renunţa la toate nenorocirile făcute de guvernările PSD între 2017 şi 2019. Ne întoarcem poate nu la perioada Dragnea, dar ne întoarcem la o perioadă în care şansa de a readuce justiţia la dispoziţia cetăţeanului român, de a permite independenţa justiţiei, de a asigura cu adevărat liberul acces al cetăţeanului la actul de justiţie se reduce aproape la zero’, a declarat Orban.

Fostul preşedinte al PNL a susţinut că negocierile cu PSD au fost fără mandat şi a criticat rotativa premierilor.

‘Au fost negocieri fără mandat. A fost o bătaie de joc şirul de birouri executive şi de birouri politice naţionale în care nu s-a spus adevărul, inclusiv la ultima şedinţă singurul mandat care a fost dat a fost să se continue negocierile cu PSD. Acesta a fost singurul mandat, nu cum, nu în ce condiţii, pe ce elemente ale programului de guvernare. (…) Cum să câştige? Premierul în perioada alegerilor va fi premierul PSD. Această înţelegere cu PSD presupune că PSD va avea poziţia de premier în ultimul an jumătate din actuala legislatură, în special în anul 2024 când vor avea loc toate alegerile din România – alegeri europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare. (…) Negocierile sunt o ruşine şi niciun liberal care are scaun la cap nu poate să zică că au fost negocieri. Premierul nu mai e premier fără Secretariatul General al Guvernului, fără ministrul Finanţelor, premierul este lipsit de mâna dreaptă şi de mâna stângă, e premier în declaraţiile publice’, a spus Orban.

El a mai susţinut că nu au fost intenţii de negociere cu USR, pentru că aceasta a fost ‘linia stabilită de Iohannis – Guvern cu PSD’.

‘Condiţia pusă de USR a fost satisfăcută în negocierile cu PSD, pentru că şi PSD a spus acelaşi lucru, că nu-l vrea premier pe Cîţu. Moţiunea de cenzură prin care a fost dat jos Guvernul Cîţu a fost înaintată de PSD. Acesta a fost un alt argument invocat: Nu stăm la masă cu USR pentru că USR a depus moţiunea de cenzură, dar cu PSD au stat la masă, care PSD e cel care a depus moţiune de cenzură care a dus la căderea Guvernului. Sunt penibili în argumentaţii’, a mai declarat Ludovic Orban.

Şedinţa BPN a PNL are loc înainte de consultările de la Palatul Cotroceni în urma cărora preşedintele Klaus Iohannis va desemna candidatul la funcţia de premier.

Sursa: AGERPRESS