Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat marţi seara că partidele din coaliţia de guvernare au căzut de acord în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, care va fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă.
‘Am avut mai multe puncte în discuţie în cadrul şedinţei coaliţiei de astăzi. În primul rând vreau să anunţ că ne-am înţeles asupra propunerii de rectificare bugetară, care urmează să fie adoptată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Practic, au fost îndepărtate ultimele puncte în care mai existau discuţii şi solicitări pe diferite teme şi am convenit în această seară asupra formulei de rectificare bugetară’, a declarat Orban la finalul şedinţei.
Al doilea subiect ‘extrem de important’ care a fost dezbătut s-a referit la OUG care să permită ajustarea valorii contractelor pentru lucrări de investiţii care sunt în derulare, dar şi pentru alte contracte.
‘Am stabilit ca pentru toate lucrările din bugetul de stat sau bugetele locale să existe o formulă de indexare a valorii contractelor care să ţină cont de evoluţia preţului la materialele de construcţie, urmând ca pentru proiectele care sunt finanţate din fonduri europene să se folosească sistemul de ajustare prevăzut în Hotărârea de Guvern 1, negociată la nivel european. Deci, vestea bună este că am convenit asupra unei forme a ordonanţei de urgenţă astfel încât să permitem ajustarea valorii contractelor, care se va face la fiecare situaţie de lucrări care este depusă în baza lucrărilor efectuate în funcţie de evoluţia preţurilor la materialele de construcţie, indiferent dacă este vorba de creşteri ale preţului materialelor de construcţie sau de scăderi ale preţului materialelor de construcţie’, a precizat preşedintele PNL.
El a adăugat că, reprezentanţii USR PLUS au formulat o serie de propuneri legate între altele de introducerea de standarde de cost, propunerile fiind agreate, inclusiv cele înaintate de Ministerul Justiţiei.
‘Toate cererile se pot depune online şi se înfiinţează o platformă digitală pe care să se poată urmări evoluţia fiecărui proiect. (…) De asemenea, s-au acceptat dintre propunerile USR PLUS care au fost formulate până în prezent şi o serie de alte propuneri, printre care şi neincluderea în PNDL 3 a proiectelor care au fost pe PNDL 1 şi pe PNDL 2 care au stadiu zero de realizare. (…) Şi o serie de lucruri care sunt de natură tehnică. Discuţiile vor continua. Există deschidere pentru a îmbunătăţi acest proiect, pentru a-l face cât mai transparent, pentru a exista un control al costurilor, prin intermediul standardelor de cost. Cu siguranţă, pentru a putea include creditele de angajament necesare pentru a demara programul, este necesară adoptarea OUG privind PNDL 3 sau Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny înainte de rectificarea bugetară, pentru că la baza rectificării bugetare trebuie să stea acte normative, astfel încât să poată fi prevăzute creditele de angajament necesare’, a detaliat Orban.
Potrivit acestuia, obiectivul este ca acest plan de investiţii să fie benefic. ‘El nu se adresează primarilor. Nu primarii beneficiază de Planul Naţional de Investiţii, beneficiază cetăţenii din toate localităţile. (…) Toată lumea ştie că noi, PNL, am susţinut necesitatea acestui PNDL 3. (…) Eu am susţinut categoric necesitatea acestui plan de investiţii în infrastructura locală şi am dat explicaţii încă de atunci. (…) Nimeni nu trebuie să facă campanie pe acest proiect. PNL are aproape 1.300 de primari, dar nu e vorba numai de primarii PNL, ci şi de primarii celorlalte formaţiuni, pentru că sunt comunităţi locale care au nevoie ca de aer de dezvoltarea infrastructurii. Fără infrastructură nu poate exista o dezvoltare reală şi o şansă reală pentru o viaţă mai bună pentru comunităţile locale respective. (…) Sunt convins că toţi primarii PNL vor decide după alte argumente decât după încercarea unora de a-şi face capital electoral din acest proiect’, a adăugat liderul liberal.