Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti şi Deportaţi din România în perioada 1944-1989.
‘La fel ca victimele revoluţiei anticomuniste din 1989, deţinuţii politici ai regimului comunist încă nu şi-au primit dreptatea. Au fost abuzaţi de sistemul politic şi juridic al României comuniste şi uitaţi de instituţiile responsabile de asigurarea dreptăţii în România democratică. În timp ce victimele neştiute până acum sunt descoperite de istorici în arhive sau în mărturiile celor care au împărţit cu ei celulele, în timp ce încă mai sunt aduse la iveală morminte fără cruce, torţionarii şi principalii responsabili de aceste crime au fost uitaţi şi ocoliţi de lege timp de două decenii. O zi ca cea de astăzi ne obligă la un examen de conştiinţă în absenţa căruia nu vom putea vindeca rănile profunde pe care comunismul le-a lăsat în urma sa. Să îndreptăm un gând pios spre cei a căror viaţă a fost distrusă în închisorile comuniste, să ne amintim de datoria pe care o avem de a găsi dreptate şi pace pentru victime, pentru binele întregii societăţi româneşti’, a scris Orban, marţi, pe Facebook.
El aminteşte că, în urmă cu numai 10 ani, România a adoptat o lege prin care este comemorată tragedia celor care au fost victimele principale ale regimului comunist. Preşedintele Camerei subliniază că nu se cunoaşte numărul exact al victimelor.
‘9 martie este Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, dedicată amintirii sutelor de mii de cetăţeni români, femei, bărbaţi, adulţi, adolescenţi şi copii, oameni politici, intelectuali, ţărani şi mici proprietari, militari sau simpli cetăţeni internaţi în cele 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată ale unui sinistru sistem de represiune politică. Nici astăzi nu cunoaştem numărul exact al victimelor, multe închise timp de ani întregi fără proces şi fără condamnare, numele multora sunt omise din documentele oficiale ale regimului, iar istoricii vor mai munci cel puţin încă o generaţie, adunând informaţii despre amploarea şi formele sordide pe care le-a luat gulagul comunist în România’, afirmă Orban.
Preşedintele Camerei Deputaţilor afirmă că ‘suferinţa umană, provocată de nebunia ideologică, dar mai ales de dorinţa cinică a unui regim tiranic de a se menţine la putere cu orice preţ, a lăsat urme care nu s-au şters în societatea românească’.
‘Oroarea sistemului concentraţionar a ţinut întreaga societate ostatică fricii, a determinat pe mulţi să renunţe la idealul libertăţii, dar ziua de astăzi este dedicată celor care s-au confruntat direct, fără niciun scut de protecţie, cu cele mai mari abuzuri, torturi şi nedreptăţi ale deceniilor de regim comunist. Este dedicată celor care şi-au pierdut inocenţa şi anii tinereţii la Piteşti, celor a căror sănătate şi demnitate au fost distruse la Sighetul Marmaţiei, Jilava, Aiud, la Gherla sau în munca forţată la Canal, femeilor tratate cu cea mai mare cruzime şi despărţite de copiii lor la Mislea sau Miercurea Ciuc, copiilor născuţi în închisoare şi aruncaţi într-un sistem de orfelinate aproape la fel de sinistru ca şi cel al penitenciarelor’, mai spune Orban.