Politica înseamnă morală, încredere, dialog permanent şi mai ales reprezentare a voinţei altora, iar o decizie pe care o ia cineva care are o funcţie importantă afectează viaţa oamenilor, a afirmat, vineri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la o întâlnire cu tinerii liberali.
‘Politica înseamnă, în primul rând, morală, încredere, dialog permanent şi mai ales reprezentare a voinţei altora. Un primar este ales de oameni pe baza unui program şi el trebuie să respecte voinţa oamenilor, realizând ceea ce a promis. Un parlamentar este ales pe baza unor angajamente pe care şi le ia în faţa oamenilor şi trebuie să respecte angajamentele pe care şi le ia faţă de oameni’, a afirmat Orban la evenimentul ‘Parlamentar pentru o zi’.
El a răspuns întrebărilor tinerilor, transmiţându-le că pentru a obţine o funcţie în partid trebuie să-şi respecte cuvântul, înţelegerile făcute şi să aibă spirit de echipă.
‘Şi în interiorul partidului, până la urmă, ca să fii ales într-o funcţie în partid – sigur ai şi varianta asta să te pui bine cu şeful şi şeful te susţine – dar, până la urmă, ajungi la vot şi dacă oamenii nu te plac, dacă oamenii nu au încredere în tine, dacă tu nu ai ceea ce se numeşte autoritate deontică, autoritatea celui care ştie ce trebuie făcut, care să ştie să dea direcţia, care ştie să ducă echipa spre atingerea unor obiective, chiar dacă eşti ales o dată, într-o conjunctură, după aceea, e foarte greu să te menţii. Problema cu încrederea este că încrederea se câştigă greu, încrederea în ceilalţi, în schimb, se pierde foarte uşor. Din cauza aceasta sunt lucruri elementare: să te ţii de cuvânt, să respecţi înţelegerile pe care le-ai făcut cu ceilalţi, să ai spirit de echipă, să-i faci pe fiecare să-i pui în valoare, să se simtă importanţi, sunt lucruri extrem de importante. Şi, evident, trebuie să fii foarte serios’, a adăugat Ludovic Orban.
El a explicat că pentru o funcţie în parlament sau în executiv este necesară o expertiză profesională.
‘În Parlament, activitatea se desfăşoară pe comisii de specialitate. Nu poţi să pui în Comisia de buget – finanţe pe cineva care nu are expertiză în buget, în materie de finanţe publice, contează foarte mult să ai şi un background profesional care să te ajute. la fel este şi dacă cine are aspiraţii spre executiv, spre puterea executivă. Până la urmă, ca să ajungi preşedinte de agenţie, secretar de stat, ministru trebuie să ai o cunoaştere profundă a domeniului respectiv, care presupune nu numai cunoştinţe elementare, presupune o muncă de documentare extraordinară. Practic, ca să poţi să iei decizii corecte, trebuie să ştii să-ţi fundamentezi deciziile respective. În politică, o decizie pe care o ia un om care are o funcţie importantă afectează viaţa oamenilor. Şi ca decizia să fie bună, trebuie să fie foarte bine fundamentată. Evident, trebuie să-ţi şi placă oamenii ca să faci o carieră politică’, a mai spus liderul liberal.
Evenimentul ‘Parlamentar pentru o zi’ a fost organizat în sala de grup a Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor.
‘Este un program în care tinerii să se familiarizeze cu activitatea Parlamentului şi să participe la nişte proceduri parlamentare de elaborare a legislaţiei. Au fost mai multe proiecte interesante pe care le-au făcut echipele de tineri şi mă bucur să văd tineri care sunt atât de interesaţi de activitatea forului legislativ’, a afirmat Orban.