România are nevoie de ‘îmbunătăţirea calitativă şi cantitativă’ în domeniul diplomaţiei, iar reprezentarea ţării trebuie să se facă la toate nivelurile de interacţiune şi comunicare, a declarat joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la a cea de-a VIII-a ediţie a Conferinţei Bucharest Model NATO.
‘În lumea modernă, orice ţară, ca să conteze, are nevoie să fie reprezentată de oameni foarte bine pregătiţi, are nevoie să fie reprezentată de oameni care au inteligenţă socială deosebită, de oameni care să înţeleagă echilibrele, jocul de interese, care să aibă capacitatea să influenţeze deciziile care se iau la diferitele niveluri. Diplomaţia în mare parte se bazează pe capacitatea celor care reprezintă o ţară de a construi punţi, de a-şi face prieteni de a dezvolta relaţii personale cât mai bune, de a înţelege diferitele momente, diferitele obiective, interese’, a afirmat liderul PNL.
Potrivit acestuia, diplomaţia este o ştiinţă, o artă şi pentru foarte mulţi oameni este chiar ‘o adevărată vocaţie’, iar în acest domeniu foarte importantă este cunoaşterea partenerului, precum şi capacitatea de a lega prietenii.
‘Capacitatea de a influenţa deciziile depinde de calitatea oamenilor şi de foarte buna pregătire pe care o au oamenii noştri care ne reprezintă. (…) Noi trebuie sa ne pregătim viitori diplomaţi încă de pe băncile şcolii. Cel mai important lucru este să poţi comunica cu ceilalţi.. (…) În funcţie de tipul de diplomaţie, care poate fi politică, economică, (…), reprezentarea intereselor ţării trebuie să se producă multi-strat, pe toate nivelurile de interacţiune şi de comunicare. (…) România chiar are nevoie de îmbunătăţirea calitativă şi cantitativă în domeniul diplomaţiei, de diplomaţi care să aibă cu adevărat toate calităţile necesare pentru a putea reprezenta interesele României pe plan internaţional’, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.