Organistul Eduard Antal va concerta, joi, la Catedrala ‘Sfântul Iosif’ din Bucureşti, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Turneului Naţional ‘Orgile României’.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Eduard Antal va susţine în lunile iulie şi august, în cadrul Turneului Naţional ‘Orgile României’, concerte în biserici catolice şi evanghelice din întreaga ţară.
Turneul a debutat pe 14 mai la Biserica Evanghelică din Bistriţa şi a continuat pe 2 iulie la Catedrala Romano-Catolică ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Iaşi.
După concertul din 6 iulie, de la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, turneul va continua cu concerte la Biserica Greco-Catolică ‘Immaculata’ din Deva – 8 iulie, Biserica Romano-Catolică ‘Sfântul Anton de Padova’ din Arad – 9 iulie, Biserica Romano-Catolică ‘Sfânta Treime’ din Vinga – 10 iulie, Biserica Romano-Catolică ‘Maria Zăpezii’ din Reşiţa – 12 iulie, Biserica Romano-Catolică ‘Sfânta Fecioară Neprihănit Zămislită’ din Drobeta Turnu Severin – 14 iulie, Biserica Romano-Catolică ‘Sfântul Mihail’ din Cluj-Napoca, în cadrul stagiunii KlausenMusik – 31 iulie şi se va încheia pe 26 august la Biserica Evanghelică din Braşov, în cadrul stagiunii estivale Organ Nights.
‘Am început la Iaşi, chiar în zona mea natală, Moldova, am avut mari emoţii pentru că am avut în jurul meu familia, prietenii, cunoscuţii. În doar câteva zile voi ajunge la Bucureşti, la Catedrala ‘Sfântul Iosif’, un loc foarte drag mie, unde mă simt ca acasă. Sunt emoţionat, dar, în acelaşi timp, abia aştept să văd catedrala plină cu cei care iubesc muzica’, a declarat Eduard Antal.
Programul muzical conţine Johann Sebastian Bach – Toccata şi fuga în re minor BWV 565; Georg Böhm – Preludiu şi fuga în do major; Wolfgang Amadeus Mozart – Overture din Suita în do major, K. 399; Gaetano Valeri – Sonata I; Enrico Bossi – Entrée Pontificale; Charles Tournemire – Choral Alleluiatique din L’Orgue Mystique op. 57, nr. 44; Marcel Dupré – Versets sur Ave Maris Stella; Tomaso Albinoni – Adagio în sol minor; André Knevel – Toccata.
‘Repertoriul pe care îl propun în acest an are două caracteristici esenţiale: în primul rând, poartă amprenta contrastului (vechi-nou, cunoscut-necunoscut), iar în al doilea rând, germinează o perspectivă sacră a muzicii de orgă. Metaforic, repertoriul din acest an este asemenea unui fruct: lucrările de la început şi de la final sunt extrem de cunoscute şi au un ‘gust’ bun, plăcut (poate cea mai cunoscută lucrare de orgă Toccata în re minor de Johann Sebastian Bach sau Adagio în sol minor de Albinoni), iar miezul, în ciuda gustului ‘amar’, este cel ce reprezintă germenele vieţii, iar în programul pe care îl propun în acest an, sâmburele este reprezentat de lucrări ce dezvoltă teme muzicale sacre’, a mai spus artistul.
Pentru evenimentul de la Bucureşti, intrarea este liberă.
Biletele pentru concertul de la Biserica Evanghelică din Braşov pot fi achiziţionate de la casa de bilete aflată în incinta magazinului Inspiratio Gift Studio sau de pe www.booktes.com.