Acasă93Organizaţii non-guvernamentale îşi oferă sprijinul pentru ucrainenii care vin în România cu...

Organizaţii non-guvernamentale îşi oferă sprijinul pentru ucrainenii care vin în România cu animale de companie

Organizaţii non-guvernamentale şi cabinete veterinare, unele din Bucureşti, îşi oferă sprijinul pentru ucrainenii care vin în România cu animale de companie.

Un prim mesaj a fost transmis de Asociaţia ‘Casa lui Patrocle’, joi, când a început incursiunea militară a Rusiei în Ucraina.

‘Asociaţia ‘Casa lui Patrocle Suceava’ îşi anunţă oficial pe această cale sprijinul şi asistenţa acordată familiilor din Ucraina care intră în România prin Vama Siret însoţite de animale, indiferent de specia acestora’, au anunţat pe Facebook reprezentanţii organizaţiei care se află la 40 de kilometri de Vama Siret, pe unde intră cetăţeni ucraineni care fug din calea războiului

‘Vom face toate eforturile umane pentru a găsi soluţii de cazare, adăpostire şi asistenţă veterinară pentru animalele care vor avea nevoie de sprijin, repetăm – indiferent de specie (câini, pisici, cabaline, taurine, bovine, păsări). Siguranţa oamenilor este acum prioritatea autorităţilor. Însă prin profilul activităţii noastre de Protecţia Animalelor, prioritizăm şi soarta victimelor colaterale, a necuvântătoarelor care au nevoie de ajutor’, mai spun ei. Respectivul mesaj este publicat în limbile română, ucraineană şi engleză.

Şi asociaţia Kola Kariola, care se ocupă cu salvarea animalelor fără stăpân, abandonate sau abuzate, şi-a anunţat online deschiderea pentru a ajuta familii de ucraineni care vin în România cu animale de companie. Mai mult, reprezentanţii acesteia spun că pot asigura cazare pentru asemenea familii în spaţiul unde au construit un adăpost pentru animalele salvate de ei.

‘Fără doar şi poate, dacă ni se cere ajutor pentru cei refugiaţi, care au animăluţele cu ei, ne vom da peste cap să găsim soluţii. La Papi Land am putea găzdui familii cu animăluţe. La adăpost ne străduim să încropim spaţii de găzduire animale. Chiar nu ştiu exact acum ce am putea promite, dar suntem alături de cei care au nevoie de noi. Ne vom mobiliza pe parcurs (…). Gândul nostru este acum la zgomotele infernale ale războiului care afectează nu doar oamenii ci şi toate speciile din zonă’, au arătat aceştia.

Fundaţia ‘Visul Luanei’ care se ocupă în special de tratarea şi reabilitarea animalelor sălbatice, a anunţat că, din solidaritate, va suspenda strângerea de fonduri pentru organizaţie.

‘În spirit de solidaritate cu situaţia cumplită a vecinilor ţării noastre, în următoarea perioadă o să suspendăm postările FB şi strângerea de fonduri pentru Fundaţia noastră. Evident, vom continua să oferim ajutor medical veterinar de specialiate animalelor sălbatice şi informaţii despre acestea la telefonul Centrului’, este mesajul transmis pe Facebook.

De asemenea, există cabinete veterinare care au transmis online că se oferă să trateze gratuit animalele de companie ale ucrainenilor care au venit în România.

Vineri, după mai multe apeluri online, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că România va acorda derogare temporară a respectării unor condiţii de intrare a animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul naţional.

Astfel, va fi permisă intrarea în România animalelor care îndeplinesc condiţiile de introducere în Uniunea Europeană (identificat, vaccinat, cu/sau fără titrul de anticorpi), celor care nu sunt identificate în mod corespunzător cu un microcip/tatuaj, în timp ce, în cazul în care animalele nevaccinate împotriva rabiei sau vaccinarea nu mai este valabilă, persoana responsabilă va completa Formularul de localizare a animalului de companie, care poate fi descărcat de pe site-ul ansvsa.ro.

Proprietarul animalului va putea îndeplini toate formalităţile şi procedurile după intrarea în România.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks