Acasă55OUG privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie, adoptată...

OUG privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie, adoptată de Senat

Senatorii au adoptat luni, cu 101 de voturi ‘pentru’, 24 de abţineri şi un vot ‘împotrivă’, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

‘Modificările aduse prin proiectul de act normativ vor determina acordarea de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici, în vederea asigurării în plan economic şi social a unui nivel ridicat de protecţie a vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi garantării dreptului acestora cu privire la continuarea activităţii şi a traiului de zi cu zi în condiţii decente. De asemenea, modificările aduse prin proiectul de act normativ vor sprijini agenţii economici care se confruntă cu creşterile accentuate de preţuri la energie electrică şi gaze naturale şi vor asigura sustenabilitatea economiei naţionale, evitându-se disfuncţionalităţi majore în lanţurile de producţie şi distribuţie pe toate segmentele de piaţă de la industria prelucrătoare până la piaţa de consum’, se arată în raportul de admitere asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţii persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei ‘Delta Dunării’.

Potrivit unor amendamente admise la comisia de specialitate, plafonarea se aplică şi în cazul operatorilor de distribuţie care asigură revânzarea energiei electrice către clienţii finali racordaţi la reţelele electrice aparţinând acestor operatori. În cazul clienţilor finali care au asigurată energia electrică prin revânzare de către operatorul de distribuţie, plafonarea se aplică în facturile emise operatorului de distribuţie pentru energia electrică consumată de clienţii finali respectivi.

Prevederile din proiectul de act normativ se aplică şi clienţilor non-casnici ce au calitate de chiriaşi în spaţii comerciale sau spaţii cu altă destinaţie, iar titularul contractului de furnizare pentru aceste spaţii, beneficiar direct al măsurii, are obligaţia asigurării aplicării măsurii de plafonare şi către chiriaşii beneficiari.

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, a pledat în plen pentru reglementarea pieţei de energie şi a afirmat că schema de compensare şi plafonare a statului este ‘o mare păcăleală’, menţionând că senatorii AUR vor vota ‘totuşi’ pentru aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă.

‘Această soluţie este o aparentă soluţie, pentru că de fapt nu ajută pe nimeni, preţurile sunt în continuare foarte mari, sunt împovărătoare pentru unii dintre români. În plus, statul îşi fură singur căciula. Schema de compensare şi plafonare este o mare păcăleală. Statul, prin producătorii pe care îi controlează, vinde la preţuri cu mult peste consum, încasează taxe, impozite şi dividende (…). Am spus de nenumărate ori, în ultimele luni, că singura soluţie în acest moment este revenirea imediată la piaţa reglementată şi impunerea unei marje fixe peste preţul de cost la producător. 5% peste costul de producţie este suficient în acest moment de mare criză. Totuşi, vom vota pentru legea de aprobare a acestei OUG, deşi avem convingerea fermă că aceasta continuă să fie o soluţie proastă, care nu va funcţiona şi care va produce mari tulburări sociale’, a susţinut Târziu, în plen.

Senatorul liberal Sorin Bumb a declarat, la rândul său, că OUG în cauză, ‘chiar dacă nu este completă’, o mare parte dintre consumatorii de energie electrică şi gaze naturale pot beneficia de facilităţile acesteia, motiv pentru care PNL o va vota.

‘Deocamdată, cred că această lege rezolvă în mare parte problemele celor care au şi vor avea dificultăţi la plata facturilor de energie electrică şi de gaze’, a afirmat Bumb.

În intervenţia sa, liderul grupului PSD, senatorul Radu Oprea, a arătat că această ordonanţă vine ‘să facă scumpirile preţurilor la energie şi gaze să devină mai suportabile’ pentru majoritatea consumatorilor casnici şi companiilor mici şi mijlocii din România.

‘Este pentru o perioadă de două luni. Puţin, foarte puţin şi trebuie luate măsuri acum, urgent, astfel încât consumatorii casnici din România şi companiile din România să ştie ce îi aşteaptă după 1 aprilie. Soluţiile sunt pe masa Guvernului şi cred că toţi din această sală, indiferent de grupul politic din care facem parte, susţinem ca soluţiile structurale care vor rezolva problema de fond, de ce cresc facturile de gaze şi energie, trebuie adoptate cât mai repede (…). Vă spun, în nume personal, că nu vreau să mă obişnuiesc cu gândul că facturile vor fi de două – trei – patru ori mai mari de acum înainte, măsurile structurale trebuie să rezolve această cauză. Grupul PSD va vota această Ordonanţă’, a susţinut Oprea.

Senatorul USR Cristian Bordei a declarat că grupul pe care îl reprezintă se va abţine de la votul acestui proiect de lege, arătând că principala problemă a OUG este faptul că nu ‘atacă’ problema de fond, cauzele structurale pentru care am asistat la această ‘explozie’ a preţurilor.

‘Pentru că că în proporţie de 80% producţia de energie electrică provine de la companii de stat, iar pe piaţa gazelor avem doi producători, dintre care unul este statul, iar la celălalt statul are un pachet de acţiuni destul de semnificativ. Statul ar fi trebuit să-şi exercite funcţia de control asupra propriilor producători prin Ministerul Energiei şi cu ajutorul ANRE, încă din lunile septembrie, octombrie 2021, când s-a produs explozia preţurilor la energie şi dacă ar fi analizat ce se întâmplă pe piaţă şi psihoza care s-a creat din anumite cauze pe care nu le putem detalia acum, ar fi avut posibilitatea să intervină, nu în sensul de reglementare a preţurilor, ci în sensul unei intervenţii de urgenţă pentru a pune la masă producătorii şi furnizorii şi a detensiona situaţia de pe piaţă (…). Nu s-a întâmplat acest lucru, am ajuns în această situaţie, aceste măsuri de compensare şi de plafonare nu acţionează asupra cauzei principale şi de fond’, a punctat senatorul USR.

Senatul este prima Cameră sesizată. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks