Reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România (UNHCR România), Pablo Zapata, a declarat, joi, că ţările europene au dat dovadă de o solidaritate ‘extraordinară’ în criza refugiaţilor declanşată de războiul din Ucraina, iar România ‘a ieşit în evidenţă’ din acest punct de vedere, oferind un răspuns ‘cuprinzător’.
‘Ne apropiem de 100 de zile de când criza a început, sunt 100 de zile de pierderi de vieţi omeneşti teribile, de suferinţe în familiile care au fost despărţite şi, în acelaşi timp, o perioadă în care ţările europene au dat dovadă de o solidaritate extraordinară. România a ieşit în evidenţă din acest punct de vedere, având în vedere caracterul cuprinzător al răspunsului oferit, aşa cum am văzut pe parcursul discuţiilor avute pe marginea planului naţional de acţiune’, a afirmat Pablo Zapata, după şedinţa de Guvern, în care s-a discutat, în primă lectură, un plan naţional de măsuri de protecţie şi incluziune destinat persoanelor strămutate din Ucraina beneficiare de protecţie temporară.
El a spus că reprezentaţii ONU şi al ONG-urilor internaţionale au acţionat pentru a completa şi întări planul de acţiune naţională.
‘De la începutul crizei, la începutul lunii aprilie, am lansat la nivel regional acest plan de acţiune care a încercat în fiecare ţară să identifice care sunt principalele nevoi, în consultare cu autorităţile naţionale, şi modul în care putem contribui la îndeplinirea acestora’, a explicat Pablo Zapata.
Potrivit reprezentantului UNHCR, sunt mai multe obiective urmărite prin acest plan, între care accesul la protecţie şi siguranţa refugiaţilor ucraineni, obiectiv care a fost atins de România de la începutul crizei, precum şi acordarea statutului de protecţie temporară.
‘În acelaşi timp, rolul nostru este să venim în sprijinul asistenţei naţionale şi a comunităţilor locale în eforturile dedicate pentru acordarea, în termeni foarte concreţi, a asistenţei refugiaţilor care se găsesc pe teritoriul României. Încercăm să identificăm soluţii corespunzătoare pentru toţi refugiaţii şi pentru promovarea de oportunităţi socio-economice pentru aceştia. În acelaşi timp, dorim să asigurăm o coordonare efectivă a tuturor actorilor internaţionali şi încercăm să mobilizăm resursele naţionale pentru îndeplinirea acestor acţiuni’, a indicat Zapata.
El a arătat că eforturile sunt concentrate pe protecţia copiilor, a persoanelor vulnerabile şi, în mod special, pe protecţia persoanelor care au fost afectate de violenţă.
‘Exprim întregului Guvern şi societăţii din România mulţumiri privind contribuţia remarcabilă şi pentru faptul că au dat dovadă de un efort exemplar’, a transmis Pablo Zapata.
Guvernul a discutat în şedinţa de joi, în primă lectură, un plan naţional de măsuri de protecţie şi incluziune destinat persoanelor strămutate din Ucraina beneficiare de protecţie temporară, a anunţat consilierul de stat Mădălina Turza, şef al Departamentului şi coordonator strategic al asistenţei umanitare a refugiaţilor, care a precizat că documentul urmează să fie aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă.