Pe lângă zonele tot mai extinse de proprietate privată cu accesul interzis, România s-a pricopsit cu un concept european, intitulat arie protejată, care cuprinde 23% din suprafața țării și 45% dintre păduri. Aici, în numele protejării naturii, s-au introdus taxe pentru turiști și interdicții absurde în marea lor majoritate, care, efectiv, anulează orice drept al românilor de a beneficia de bunurile naționale, scrie national.ro.
România este fruntașă în Uniunea Europeană la categoria suprafețelor declarate arii protejate, cu 23% din suprafața țării și 45% din fondul forestier național, care se extind pe zi ce trece. În numele protecției naturii și biodiversității, regulamentele acestor arii protejate au instituit interdicții aberante pentru români. Ultimul regulament publicat în Monitorul Oficial vizează Planul de management al Natura 2000 pentru Situl Râul Târnava Mare între Odorheiu Secuiesc și Vânători. Măsurile, susține Ministerul Mediului, au ca scop asigurarea unui statut favorabil și durabil de conservare pentru speciile prezente în ariile protejate, iar respectarea Planului de management şi a regulamentului este obligatorie. Potrivit acestuia, în ariile protejate focurile de tabără sunt permise doar în vetrele special amenajate în acest scop în perimetrele permise pentru campare, cu lemn de foc asigurat de administratorii locului de campare. ”Sunt strict interzise adunatul şi defrişarea vegetaţiei lemnoase de orice fel pentru facerea focului. În locurile de campare în care nu se asigură lemn de foc de către proprietari, se permite doar utilizarea lemnului adus de turişti sau a primusului”, se arată în regulament. Totodată, camparea este permisă doar în locurile amenajate de deţinătorii de terenuri cu avizul administratorului ariei protejate, iar săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală (ferigi, muşchi etc.) sub corturi este interzisă.
Vizitatorii trebuie să achite, după caz, tarifele stabilite în conformitate cu prevederile legale de către administratorul ariei naturale protejate şi de stabilire a cuantumului acestora. Tarifele practicate sunt afişate în locul de acces în sit sau sunt comunicate persoanelor interesate la cerere. Potrivit regulamentului, administratorul monitorizează turismul pe teritoriul ariei naturale protejate, în vederea stabilirii impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun, inclusiv a celor de restricţionare a accesului turiştilor, dacă acest lucru se impune pentru conservare. Circulaţia cu mijloace motorizate în afara drumurilor publice va fi permisă numai pe trasee special amenajate şi delimitate, iar perturbarea liniştii în aria naturală protejată, prin orice fel de mijloace (strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio, etc) este strict interzisă. ”Organizarea de competiţii şi manifestări de grup de orice fel, cursuri de orice fel, care presupun accesul pe teren în zona ariei naturale protejate se face numai cu avizul administratorului. Pentru obţinerea avizului, programul acestor acţiuni se trimite în timp util, în scris, la responsabilul cu managementul ariei naturale protejate, care va emite aprobare scrisă, cu precizarea condiţiilor şi a eventualelor excepţii de la prevederile regulamentului”, se mai precizează în documentul citat.
Administratorul ariei naturale protejate va monitoriza activitatea de păşunat în cadrul ariilor, pentru stabilirea impactului acestei activităţi asupra florei şi faunei şi pentru stabilirea unor eventuale restricţii în zonele afectate. De asemenea, deţinătorii cu orice titlu a terenurilor din cuprinsul ariei naturale protejate au obligaţia de a asigura luarea măsurilor de salubrizare/curăţare a terenurilor, iar colectarea de specii de floră, faună sălbatică în scopul comercializării se poate face numai de persoane autorizate conform legii şi cu acordul scris al administratorului. Colectarea pentru uz personal a apei de izvor din ariile protejate va mai fi permisă doar cu acordul scris al administratorului.
Articolul Pământurile țării nu mai aparțin românilor; taxă de intrare în 23% din suprafața țării apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro