Papa Francisc le-a urat sâmbătă „bun venit” miilor de refugiaţi aduşi în Europa de organizaţii creştine pe „culoare umanitare”

0
22

Papa Francisc le-a urat sâmbătă „bun venit” miilor de refugiaţi aduşi în Europa de organizaţii creştine pe „culoare umanitare”, recunoscându-le dorinţa de a „trăi liberi de frică şi insecuritate”, relatează AFP.

Suveranul Pontif le-a mulţumit într-o audienţă la Vatican organizaţiilor care i-au ajutat pe refugiaţi, subliniind că primirea lor reprezintă „primul pas către pace”.

Circa 6000 de persoane – din Siria, Irak, Afganistan, Sudanul de sud, Libia dar şi Ucraina – au ajuns în Europa datorită „culoarelor umanitare” create de organizaţii creştine începând din 2016, la iniţiativa comunităţii catolice Sant’Egidio, iniţial în Italia, apoi şi în Franţa şi Belgia.

Papa Francisc i-a salutat în special pe supravieţuitorii condiţiilor de viaţă extrem de dure din taberele de detenţie din Libia, loc „preferat” de plecare pentru zeci de mii de migranţi care se lansează anual în periculoasa tentativă de traversare a Mediteranei pentru a ajunge în Europa.

Culoarele umanitare au fost create pentru a oferi o alternativă la această rută, pe care mor în fiecare an mii de oameni. Guvernele europene implicate în acest mecanism acordă vize umanitare, utilizate de ONG-uri pentru a aduce pe cale legală pe continent persoane vulnerabile, familii cu copii, victime ale persecuţiilor, vârstnici sau bolnavi. La sosire, refugiaţii sunt luaţi în grijă de asociaţii, care le oferă adăpost, îi învaţă limba ţării gazdă şi le acordă formare profesională, ajutându-i totodată cu formalităţile de azil.

Peste 5000 de refugiaţi au ajuns astfel din 2016 în Italia, iar alte circa 600 în Franţa.

Sursa: AGERPRES

Articolul Papa Francisc le-a urat sâmbătă „bun venit” miilor de refugiaţi aduşi în Europa de organizaţii creştine pe „culoare umanitare” apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro