Acasă55Părintele cu ordin de protecţie va călători în străinătate cu minorul fără...

Părintele cu ordin de protecţie va călători în străinătate cu minorul fără declaraţie notarială de la partenerul agresor (propunere USR)

Părintele care deţine ordin de protecţie va putea călători în străinătate, însoţit de copilul minor, fără a fi nevoit să obţină de la partenerul agresor declaraţia notarială, potrivit unei propuneri legislative a USR.

Conform unui comunicat al USR transmis, duminică, AGERPRES, iniţiativa legislativă în sprijinul victimelor violenţei domestice care deţin un ordin de protecţie împotriva partenerilor agresori a fost depusă de parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz şi Oana Ţoiu.

În prezent, părintele în grija căruia se află minorul trebuie să contacteze partenerul agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declaraţiei.

Oana Ţoiu atrage atenţia că o treime din ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, astfel că victima şi copilul aleg refugiul la soră, frate, mamă, prieteni, ceea ce pentru milioane de familii de români înseamnă şi rude sau prieteni în afara graniţelor ţării.

În plus, adaugă ea, copii adolescenţi efectuează vizite de studiu, participă la competiţii sportive sau concursuri educaţionale unde excelează, dar au nevoie de semnătura părintelui agresor să poată părăsi ţara şi refuzul devine motiv de şantaj sau răzbunare.

Deşi Legea pentru combaterea violenţei domestice interzice orice fel de contact între persoana agresată şi agresor, Legea referitoare la documentele de călătorie nu a luat în calcul acest aspect. Victimele sunt nevoite să obţină procură de la partenerul agresor dacă doresc să călătorească în străinătate cu copilul minor. Agresorii pot refuza acordarea acestei procuri, chiar dacă legea le interzice să ia orice decizie de autoritate părintească pe perioada ordinului de protecţie, precizează reprezentanţii USR.

‘Cazurile pentru care se solicită ordin de protecţie în instanţă sunt preponderent cazuri de violenţă a bărbaţilor asupra femeilor. Anual, avem în România zeci de mii de femei victime ale violenţei domestice. În acest context, mamele au nevoie de o legislaţie care să le protejeze’, subliniază Radu Mihail.

La rândul său, Iulian Lorincz afirmă că femeile nu trebuie să mai fie în situaţia de a depinde de agresorii lor.

În 1991 a fost lansată campania internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor şi care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului), se menţionează în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks