Lucian Romaşcanu, care a primit aviz pozitiv, miercuri, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, a afirmat că asigurarea unui buget satisfăcător, operaţionalizarea schemelor de ajutor, colaborarea cu instituţiile competente pe zona pandemiei de COVID-19 şi programul ‘Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii’ reprezintă priorităţi imediate ale mandatului său.
‘Cea mai importantă prioritate pentru domeniul cultural, indiferent de guvern, indiferent de cine este acolo, este finanţarea. N-am reuşit să ne apropiem de 0,1% din PIB decât în Anul Centenarului, când am avut un buget suplimentat pentru evenimentele acelui an important. (…) Mare parte din bani nu fac decât să tranziteze ministerul mergând spre salariile instituţiilor subordonate, iar programe importante – cum este programul de restaurare a monumentelor istorice aflat în derularea Institutului Naţional al Patrimoniului – s-au văzut întotdeauna fără fondurile necesare’, a spus Romaşcanu la audieri.
Ministrul desemnat a adăugat că şi-ar dori să-şi poată convinge colegii din Guvern ca domeniul Culturii să ajungă la 0,1% din PIB, iar în următorii opt ani speră la 1%.
Alte priorităţi prezentate de Romaşcanu sunt operaţionalizarea schemelor de ajutor, colaborarea ‘extrem de deschisă, cinstită, sinceră şi flexibilă’ cu instituţiile competente pe zona pandemiei de COVID-19, pentru ca instituţiile culturale să-şi poată desfăşura activitatea, şi programul ‘Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii’.
‘Deja am primit un mesaj din partea primarului Timişoarei, Dominic Fritz. Va trebui să se implice mai mult decât s-a întâmplat până acum, să îşi asume rolul de conducător al forului local care gestionează acest mare program şi să avem al doilea mare succes după ‘Sibiu – Capitală Culturală”, a afirmat Romaşcanu.
Totodată, ministrul desemnat a amintit o serie de priorităţi legislative, precum Statutul lucrătorului cultural, Codul patrimoniului, Legea managementului instituţiilor publice de cultură şi Legea voucherelor culturale.