AcasăStiri generaleParlament - audieri miniştri/ UPDATE Dan Barna - aviz negativ pentru funcţia...

Parlament – audieri miniştri/ UPDATE Dan Barna – aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe

Dan Barna a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

S-au întrunit 20 de voturi ‘împotrivă’, 11 voturi ‘pentru’ şi 10 abţineri. Voturile au fost exprimate atât în sala de şedinţe, cât şi online.

‘Am apreciat că au consumat timp să analizeze programul, ceea ce arată că au avut ce analiza, iar subiectele discutate chiar au fost relevante pentru politica externă a României’, a afirmat ministrul desemnat la finalul audierilor.

În ceea ce priveşte şansele ca acest guvern propus de Dacian Cioloş să fie votat în Parlament, Barna a afirmat că ‘plenul este suveran, majoritatea se confirmă sau se infirmă în Parlament’.

‘Acest Cabinet va merge mâine în faţa plenului, ne vom susţine punctul de vedere şi vom vedea care va fi decizia Parlamentului în ansamblul său’, a adăugat el.

Totodată, a vorbit despre eventuale negocieri pentru a continua coaliţia.

‘Suntem total de acord să ne aşezăm la masa dialogului pentru a continua coaliţia. E o singură nuanţă – subiectul Florin Cîţu, pentru USR, este un subiect încheiat. Ca să fiu foarte clar: este un premier care nu mai are susţinerea politică a USR. În momentul în care avem alt premier şi putem discuta de o nouă susţinere politică în cadrul coaliţiei, evident, portiţa dinspre USR e foarte deschisă’, a mai afirmat Barna.

În ceea ce priveşte formarea unui nou guvern, el a apreciat că ‘discutând realist, pe acte politice şi nu pe declaraţii la televizor, toate variantele sunt în picioare’.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a apreciat la finalul discuţiilor că avizul a fost negativ ‘pentru că în primul rând acest capitol de politică externă, prezentat de domnul Barna ca fiind doar o sinteză, este probabil cel mai slab capitol de politică externă redactat şi prezentat Parlamentului României în aceşti 30 de ani’.

‘E la fel de slab ca programul de guvernare al Guvernului Cioloş din 2015. Sunt greşeli fundamentale acolo, sunt scăpări, capitole esenţiale de politică externă care nu există în această aşa-zisă foaie de sinteză (…). Nu există un cuvânt în capitolul de politică externă USR despre relaţia de parteneriat strategic cu Statele Unite’, a afirmat Corlăţean.

El a adăugat că şi capitolul dedicat Republicii Moldova este ‘extrem de slab, cu o formulă de tip Soros, de patronare a Republicii Moldova, crearea unui fond pentru societatea civilă’.

Corlăţean a spus că în audiere au existat ‘multe, multe alte chestiuni care inclusiv din audiere denotă o pregătire deficitară la nivelul USR-ului şi anumite aspecte care au fost prezentate de candidat au generat confuzie şi uimire în sală’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks