Monica Elena Berescu a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 17 voturi ‘pentru’, 17 ‘împotrivă’ şi 8 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.
Ministrul propus a punctat, în cadrul audierii, importanţa Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, având în vedere că MCID gestionează ‘puţin peste 2 miliarde de euro’ din această componentă.
‘Vreau să mă concentrez pe operaţionalizarea obiectivelor asumate din PNRR. (…) Până la sfârşitul acestui an trebuie deja să operaţionalizăm echipa de monitorizare şi implementare a strategiilor din PNRR şi trebuie să adoptăm Strategia naţională de securitate cibernetică. (…) Însă avem nevoie de un guvern care să emită o hotărâre cu privire la această strategie, după care trebuie să ne gândim la obiectivele pe care ni le-am asumat. (…) Anul următor avem pe trimestrul I şi pe trimestrul II obiective asumate prin PNRR. Şi unul dintre ele este un obiectiv esenţial pentru modernizarea României – cloud-ul guvernamental’, a declarat Monica Berescu.
Ea a subliniat că transformarea digitală este esenţială pentru a determina statul român să meargă pe zona de transparenţă, trasabilitate şi de reducere a birocraţiei.
‘Numai pentru definirea sistemului avem o alocare de aproape 12 milioane de euro, însă ce e mai important – investiţiile menite să susţină această reformă însumează aproximativ 1,4 miliarde de euro. Discutăm de o sumă care va veni şi va moderniza România, va moderniza instituţiile statului, va moderniza medicina şi sistemul judiciar, va moderniza mediul. (…) Trebuie să fim capabili să punem în funcţiune aceste reforme şi să ajungem la punctul în care noi, ca stat, chiar facilităm accesul cetăţenilor noştri la instituţiile statale. (…) Trebuie să terminăm cu cozile acestea infinite şi cu zecile de hârtii şi hârtiuţe care ne fac viaţa tuturor un calvar. Pentru asta avem nevoie de baze de date care să comunice între ele, de un serviciu digital de calitate. De aceea pentru trimestrul I al anului viitor trebuie, deja, să avem soluţia optimă a arhitecturii cloud-ului guvernamental, după care să avem cadrul legal de guvernanţă’, a spus Berescu.
Ministrul propus s-a referit şi la implementarea infrastructurii aprobate prin Legea 5G, subliniind importanţa adoptării Codului comunicaţiilor.
‘Acesta din urmă are un rol esenţial inclusiv în implementarea infrastructurii 5G, pentru că va permite să fie publicată cererea de ofertă şi vom putea autoriza operatorii de telecomunicaţii de a acorda licenţe de 5G. (…) Şi poate vă întrebaţi de ce este important să operaţionalizăm aceste reţele 5G. Pentru că ele vor contribui substanţial la rezolvarea unor probleme critice, la internetul în şcoli, la medicina de la distanţă, la digitalizarea administraţiei, la protecţia mediului şi acestea sunt câteva exemple. (…) Avem nevoie să reducem decalajul dintre urban şi rural’, a subliniat ea.
Monica Berescu a adăugat că este nevoie şi de educaţie în zona digitală.
‘Ne apropiem de un termen din PNRR pe care ni l-am asumat prin acest program. (…) În primul trimestru al anului viitor va trebui să lansăm apelul pentru sprijin prin granturi pentru activităţile digitale şi ne dorim ca în trimestrul al III-lea să avem deja operaţionalizate schimbările în Codul comunicaţiilor, pentru că trebuie să includem noile ocupaţii digitale’, a completat aceasta.
În ceea ce priveşte cercetarea, Berescu a arătat că acest proiect are ‘o nevoie acută de modernizare’.
‘Aşa cum vedem lucrurile – pe zona de cercetare – o să mă axez foarte mult pe acest parteneriat public-privat, în aşa fel încât soluţiile pe care le avem în cercetarea românească să poată să fie implementate în industria românească. E drept că nu putem să facem cercetare cu bani puţini. De aceea până în 2024 avem o ţintă, de 1% din PIB, finanţare publică şi de 1% din PIB din mediul de afaceri privat. (…) De asemenea, trebuie să ne gândim la tot ce am avut în Planul naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare 3 şi să ne asigurăm că în continuare proiectele care sunt în curs de evaluare vor primi finanţare, de aceea o să avem schimbări la nivel de reglementări’, a declarat ea.
Berescu a punctat şi importanţa Digital Inovation HUB pentru dezvoltarea inovării.
‘E un concept pe care îl avem în marile oraşe din România – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov -, însă ele sunt insuficiente, pentru că DIH-urile acestea, instituţional, pot să ofere posibilitatea unui parteneriat între universităţi şi mediul privat’, a arătat ministrul propus.
Nu în ultimul rând, Monica Berescu a punctat şi nevoia îmbunătăţirii criteriilor privind politica de personal în domeniul cercetării printr-o reformă a carierei de cercetător.
‘Asta înseamnă că acei cercetători români care merg şi fac cercetare pe proiecte europene trebuie să îi atragem şi în ţară. Avem un program – Horizon Europe – (…) prin care putem să aducem noile tehnologii dacă reuşim să acaparăm cât mai mult din fondurile acestea. Şi dacă pe exerciţiul bugetar anterior am luat 250 de milioane de euro prin Horizon pentru următorul exerciţiu ne propunem să atragem 500 de milioane de euro’, a susţinut Berescu.