Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, în şedinţa de miercuri, ca activitatea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei să fie prelungită cu încă o lună, ca măsură de precauţie pentru cazul în care aceste acte normative vor fi retrimise Legislativului, a anunţat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
‘Nu există nicio nemulţumire. Am fost precauţi astăzi. Chiar preşedintele comisiei, deputatul Gabriel Andronache, a propus prelungirea termenului cu 30 de zile. Pe 9 noiembrie este termenul la Curtea Constituţională pe cele trei legi ale Justiţiei. Aşteptăm să vedem care este soluţia şi ulterior vom decide ce facem cu comisia. Există în teorie această variantă că ar putea fi o trimitere de la Curte şi s-a decis că e mai simplu să prelungim activitatea comisiei. (…) În opinia mea, nu există niciun motiv de neconstituţionalitate pe cele trei legi ale Justiţiei’, a declarat Gorghiu.
Ea a explicat că în elaborarea legilor Justiţiei s-a ţinut cont de avizele anterioare ale Comisiei de la Veneţia.
‘Această comisie, pe termen de 30 de zile, îşi prelungeşte activitatea, doar în ideea că ar putea reveni legile de la Curtea Constituţională. Dar este exclusiv (…) ca o precauţie pe care Parlamentul şi-o ia, nu ca pe un drob de sare pe care îl vedem venind picând. În opinia mea, legile vor fi declarate constituţionale de către Curte, pentru că am ţinut cont de toate aspectele invocate şi de Comisia de la Veneţia şi de observaţiile pe care experţii le-au făcut anterior. A fost şi o opinie favorabilă în raportul de la Adunarea Parlamentară de pe lângă Consiliul Europei, vom vedea monitorizarea pe Justiţie, în noiembrie, şi sper eu ca raportul pe Justiţie să fie unul favorabil României. Deci Curtea Constituţională se va pronunţa, legile vor merge la promulgare, nu încurcă cu nimic faptul că noi am prelungit activitatea comisiei’, a explicat Gorghiu.
Proiectele privind statutul magistraţilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii au fost adoptate, pe 17 octombrie, de plenul Senatului, în calitate de for decizional.