România este profund angajată să combată orice formă de extremism şi discurs instigator la ură acasă şi oriunde în lume şi susţine toate proiectele europene dedicate combaterii antisemitismului, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, la şedinţa comună solemnă a Parlamentului dedicată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.
‘Mă bucur să particip la şedinţa solemnă a camerelor reunite ale Parlamentului consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel. Ne leagă nu doar o îndelungată colaborare diplomatică, dar şi o relaţie specială cu valenţe strategice, fundamentată pe legăturile profunde dintre popoarele noastre şi împărtăşirea unor valori comune. Aceste lucruri care ne apropie trebuie să fie şi în viitor baza pe care construim şi consolidăm relaţia noastră bilaterală şi, totodată, răspunsul comun la provocările din contextul actual internaţional, în acest context marcat de acţiuni revizioniste şi de ascensiunea discursului extremist în societăţile europene’, a spus Ciucă.
El a arătat că aceste provocări reprezintă ameninţările la adresa lumii libere din care fac parte şi România şi statul Israel.
‘Ambele provocări se potenţează reciproc, ameninţând securitatea statelor noastre, fundamentele relaţiilor internaţionale şi unitatea societăţilor democratice. În faţa acestei ofensive a urii şi a violenţei trebuie să fim uniţi pentru a rămâne puternici. România este determinată să fie parte a răspunsului comun al statelor democratice faţă de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Totodată, suntem profund angajaţi să combatem orice formă de extremism şi discurs instigator la ură, la noi acasă şi oriunde în lume. Ştim că distanţa de la extremism până la antisemitism sau orice altă formă de extremism poate fi una foarte scurtă. De aceea, România a susţinut toate proiectele europene dedicate combaterii antisemitismului, iar recent, în perioada 2 – 4 mai anul acesta, a găzduit cea de a patra întâlnire a grupului de lucru al Comisiei Europene privind implementarea strategii Uniunii Europene de combatere a antisemitismului şi de promovare a vieţii evreieşti’, a adăugat premierul.
Prim-ministrul a mai spus că ‘Partidul Naţional Liberal şi Guvernul României vor pleda şi mai departe pentru educarea societăţii româneşti în spiritul toleranţei şi al respectului faţă de alte etnii’, care reprezintă ‘o expresie a puterii unei societăţi, nu o slăbiciune a acesteia’.
‘Israelul este unul din cei mai puternici şi cei mai importanţi parteneri ai României în Orientul Mijlociu, dar şi statul cu care avem o relaţie economică din ce în ce în ce mai consolidată. Cred, însă, că potenţialul schimburilor comerciale este unul care poate fi mult mai mare. De aceea, relaţia economică dintre statele noastre va trebui consolidată şi pe mai departe, iar la întâlnirea bilaterală pe care am avut-o aseară am subliniat acest aspect al consolidării relaţiilor economice dintre ţările noastre’, a adăugat premierul.
El a invitat toţi oamenii de afaceri din Israel să investească în România.
‘România a demonstrat că este atractivă pentru investitorii străini, anul trecut înregistrând un record al investiţiilor străine directe. Acest lucru s-a datorat stabilităţii politice, cadrului fiscal atractiv, dar şi faptul că ţara noastră a fost un factor de echilibru în regiune. Invit, aşadar, prin intermediul dumneavoastră, domnule preşedinte Amir Ohana, toţi oamenii de afaceri din Israel să investească în România. Vă asigur că vor fi bine primiţi aici’, a adăugat Ciucă.
Nicolae Ciucă a transmis că România doreşte ca parteneriatul solid cu valenţe strategice cu Statul Israel să devină tot mai strâns, iar nivelul relaţiilor politice, economice, sociale să crească.
‘Mesajul pe care vreau să-l transmit este, aşadar, unul de deschidere pentru o cooperare mutual avantajoasă care să se consolideze în următorii ani. Vă invit, deci, să fim parte a acestui proces bun pentru România şi bun pentru Statul Israel’, a conchis premierul.