Deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak a declarat joi că ‘Decembrie ’89’ ne-a învăţat ce înseamnă ‘altruismul pur şi sacrificiul pentru cei mulţi’.
‘Astăzi îi comemorăm cu pioşenie pe eroii martiri ai Revoluţiei. Nicolae şi Elena Ceauşescu au părăsit, sub presiunea demonstranţilor, sediul central al PCR. (…) Revoluţia din decembrie 1989 se înscrie într-un context general al transformărilor din Europa central-răsăriteană pe care le-au cunoscut Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi Albania. (…) Popoarele Europei central-răsăritene, inclusiv românii, alături de minorităţile naţionale, nu au mai acceptat regimul comunist, iar nomenclatura de stat şi de partid nu au mai reuşit să îşi exercite puterea. Anul 1989 este un an revoluţionar pentru întreaga Europă central-răsăriteană. Lecţia lui ’89 este la fel de actuală şi astăzi aşa cum a fost şi atunci, acum 32 de ani. Când legea devine nedreaptă, când cei puţini se cred stăpânii celor mulţi, iar statul este incapabil să protejeze societatea, oamenii sunt dispuşi să facă sacrificiul suprem pentru a avea o societate dreaptă şi corectă. Decembrie ’89 ne-a învăţat ce înseamnă altruismul pur, sacrificiul pentru cei mulţi ale căror nume nici măcar nu le cunoşti, dar pentru care eşti dispus să îţi dai viaţa’, a spus Firczak, în şedinţa solemnă a Parlamentului.
El a adăugat că România fără comunism a fost posibilă pentru că românii au înţeles că schimbarea nu se poate fără sacrificiu.
‘Aşa cum spune un vechi proverb grecesc, o societate va deveni prosperă atunci când oamenii bătrâni vor planta copaci, deşi ştiu că nu vor sta niciodată în umbra lor. Cei aproape 1.300 de români au murit pentru idealuri cum nu există mai înalte, s-au sacrificat pentru milioane de români şi au înţeles că ei sunt stăpânii statului şi nu statul stăpânul lor. Şi-au dorit pentru copiii lor o societate de cetăţeni şi nu una de supuşi. Din păcate, constatăm că nobilele idealuri ale acelor zile sunt prea puţin împlinite. Schimbarea nu a determinat o profundă afirmare a profesioniştilor, a meritocraţiei în societate, deoarece o parte a nomenclaturii post- comuniste a preluat în mare parte controlul economiei şi s-a insinuat în viaţa politică ciuntind triumful democraţiei’, a menţionat Iulius Marian Firczak.