Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, joi, în plenul Parlamentului că guvernarea pe care o propune se bazează pe cooperarea cu celelalte instituţii ale statului, cu societatea civilă, cu sindicatele şi cu Biserica, adăugând că pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, este necesară reforma statului prin revizuirea Constituţiei, dar şi reformarea administraţiei publice prin descentralizare şi reducerea birocraţiei.
‘Cooperarea este o piatră de temelie pentru dezvoltare, iar cooperarea tuturor părţilor interesate într-un parteneriat onest va asigura implicarea acestora în implementarea unei viziuni şi atingerea unor obiective comune, precum sustenabilitatea şi competitivitatea mediului economic din România. În scopul îndeplinirii tuturor obiectivelor pe care ni le propunem, este necesară reforma statului prin revizuirea Constituţiei României, reformarea administraţiei publice prin descentralizare şi reducerea birocraţiei, prin modernizarea marilor sisteme publice, în special în ceea ce priveşte pensiile şi salarizarea, astfel încât să asigurăm servicii publice de calitate şi la preţuri rezonabile. Astfel, ne propunem o guvernare participativă şi alături de instituţiile cele mai importante ale statului – Preşedinţia României, Parlament – ne vom angaja într-un parteneriat onest, transparent şi de lungă durată cu societatea civilă, cu Biserica, patronatele, sindicatele şi cu alte structuri asociative’, a afirmat Ciucă la şedinţa de dinaintea votului de învestire a noului guvern.
El a adăugat că guvernul se va îngriji să finalizeze procesul de retrocedare a proprietăţii private.
Cât priveşte Educaţia, s-a referit la implementarea proiectului ‘România educată’, iniţiat de şeful statului, Klaus Iohannis.
‘Vom lua toate măsurile care se impun pentru ca elevii să nu mai aibă de suferit din cauza pandemiei. În programul de guvernare, punctul de plecare pentru construcţia în educaţie pentru perioada 2021-2027 este operaţionalizarea şi implementarea proiectului ‘România educată’. (…) În faţa problemelor generate de pandemie, Guvernul României va pune un accent deosebit pe pregătirea sistemului de învăţământ pe următoarele cinci paliere: conectivitate generalizată, echipamente electronice adecvate nivelului de învăţământ pentru toţi beneficiarii sistemului de educaţie, conţinut digital pentru toate disciplinele şi toate nivelurile, formarea tuturor cadrelor didactice pentru pedagogie digitală şi platforme de evaluare dedicate şi securizate. Este însă deosebit de important să asigurăm accesul la educaţie pe tot teritoriul României şi să sprijinim mediile acut defavorizate. Pentru prosperitatea statului român, deosebit de importante sunt integrarea socială a tinerilor şi sprijinirea acestora prin accesul la studii, astfel încât să îşi asigure pregătirea necesară pentru un loc de muncă. O contribuţie importantă în scăderea şomajului în rândul populaţiei tinere o va avea sistemul de învăţământ dual’, a mai declarat Ciucă.
În domeniul Culturii, acesta a punctat importanţa păstrării şi dezvoltării patrimoniului material şi a celui imaterial.
‘Cultura este un factor integrator al tradiţiilor, al patrimoniului, al diversităţii, al creaţiilor artistice şi al noilor platforme de comunicare şi trebuie tratată corespunzător pentru a se crea şi consolida instituţii pe măsura beneficiilor pe care doar acest liant al societăţii le poate oferi. Pentru protejarea şi transmiterea ei către generaţiile viitoare, patrimoniul cultural trebuie privit prin prisma specificului fiecărui tip de patrimoniu. Trebuie abordat simultan şi complementar din punctul de vedere al celor două mari specificităţi ale sale: patrimoniul material şi patrimoniul imaterial’, a subliniat Ciucă.
Totodată, premierul desemnat a vorbit despre atenţia pe care Guvernul o va acorda sportului ca element esenţial în formarea unui stil de viaţă sănătos.
‘Sportivii de performanţă sunt adevăraţi ambasadori ai ţării noastre peste hotare, ne mândrim cu ei peste tot în lume. Din păcate, mult prea puţină atenţie s-a acordat infrastructurii sportive şi creşterii tinerilor sportivi talentaţi. De aceea, un obiectiv al Guvernului va fi asigurarea infrastructurii sportive, elaborarea de reglementări care să faciliteze voluntariatul cetăţenilor, respectiv finanţarea echilibrată şi transparentă a activităţii sportive, concomitent cu crearea de legături cu mediul privat, care vor duce la o dezvoltare accelerată şi sustenabilă atât a sportului amator, cât şi acelui profesionist. Este necesară o schimbare a modelului de implicare a autorităţilor publice în sport, care să conducă la reorganizarea acestui domeniu şi finanţarea transparentă şi predictibilă de la bugetele publice’, a arătat Ciucă.