Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, consideră oportun un proiect de hotărâre de Guvern care să vină rapid cu soluţii de limitare a tarifelor în piaţa RCA, dar pe baza Legii concurenţei şi nu pe legislaţia aferentă ASF, care nu permite acest lucru.
‘Sunt două chestiuni pe care trebuie să le înţelegem foarte bine. În primul rând, noi nu avem iniţiativă legislativă, noi am făcut o propunere de hotărâre de Guvern. Este apanajul Guvernului. În ceea ce priveşte chestiunile legislative ale Parlamentului, sunt iniţiativele Parlamentului. Noi de fiecare dată nu evităm să informăm Parlamentul cu anumite iniţiative pe care le luăm, dar, în momentul de faţă, am considerat oportun pentru o derulare mai rapidă acest proiect de hotărâre de Guvern care încearcă să găsească soluţii de limitare a tarifelor în piaţa RCA, dar pe baza Legii concurenţei, nu pe baza legislaţiei aferente nouă, care nu ne permite acest lucru’, a precizat Marcu, marţi, după audierea în comisiile parlamentare de buget-finanţe pe tema creşterii preţurilor poliţelor RCA.
Potrivit şefului ASF, în discuţiile pe care le-a avut cu membrii comisiilor parlamentare de specialitate, a sesizat necesitatea unei reglementări astfel încât personalul autorităţii să se simtă ‘confortabil’ în momentul când merge în control.
‘Au fost făcute plângeri penale către personalul autorităţii din două dintre pieţele pe care le supraveghem şi de asta am spus că este nevoie de o reglementare, astfel încât personalul să se simtă confortabil în momentul când merge în control. Asta a fost sesizarea pe care am făcut-o. Inclusiv femei (din cadrul ASF – n.r.) sunt chemate la organele de cercetare penală pentru sesizările făcute de companii, de persoane juridice, cu privire la anumite controale pe care le-am făcut’, a explicat Marcu.
Cât priveşte posibilitatea înfiinţării la nivelul ASF a unui departament anti-fraudă care să lucreze în paralel cu DNA, pe fondul falimentului City Insurance sau al altor instituţii financiare, el a menţionat că autoritatea este preocupată de acest lucru, dar în legislaţia actuală companiile de asigurări sunt cele obligate să-şi facă o asemenea structură.
‘E o discuţie pe care o avem noi, în interior, şi astăzi am văzut-o şi la domnii parlamentari cu privire la acest lucru. E o discuţie pe care o avem noi de câteva luni cu privire la înfiinţarea unui departament anti-fraudă, cu toate că în legislaţie, în momentul acesta, apanajul acestei misiuni este a companiilor de asigurări, ele sunt obligate prin lege să-şi facă acest departament anti-fraudă, astfel încât să-şi protejeze propriile venituri’, a indicat Nicu Marcu.
Potrivit reprezentanţilor conducerii ASF, suspiciunile privind depunerea de către City Insurance a unor documente false privind capitalul pe care îl are în lucru şi îl gestionează au apărut în prima parte a anului trecut. Ca urmare, s-au cerut informaţii, cu ajutorul autorităţii europene, de la autoritatea federală din Elveţia, care a confirmat că nu a existat niciodată un cont al respectivei societăţi de asigurare.
‘Noi am mers pe ideea de fraudă efectuată de un grup. Pentru că, în tot contextul ăsta, mai multe persoane au contribuit la acest lucru pe care noi l-am depistat şi am sesizat Parchetul General, DIICOT-ul şi alte Parchete cu documentele. Pe măsură ce noi le produceam sau le primeam, sesizam instituţiile abilitate’, a transmis Marcu.
La rândul său, deputatul PNL Adrian Cosma s-a declarat nemulţumit de răspunsurile pe care preşedintele ASF le-a dat în cadrul audierilor, afirmând că nu a văzut soluţii concrete din partea autorităţii la preţul asigurărilor RCA, care au ‘explodat în această perioadă’.
‘În sfârşit, a avut loc mult aşteptata audiere a conducerii ASF. Din păcate, nu am văzut nicio soluţie şi nu am văzut niciun răspuns la ceea ce s-a întâmplat şi anume rezultatul – preţul asigurărilor RCA, care a explodat în această perioadă, firmele de transport care sunt la limita falimentului din cauza acestor preţuri. Nu am răspunsuri concrete de ce ani de zile s-a tolerat şi nu s-au luat măsuri faţă de societatea City, care a intrat în insolvenţă, de ce nu se iau măsuri faţă de o societate care urmează acelaşi parcurs şi, evident, toate aceste lucruri vor conduce la măriri de preţuri. Nu am văzut în concret soluţii din partea ASF. Preşedintele ASF ne-a comunicat că are performanţă la conducerea acestei instituţii. Din păcate, această performanţă nu se vede şi am spus-o şi o mai spun încă o dată – cred că ar fi o soluţie evident de luat în calcul demisia conducerii ASF, pentru că şi-au arătat neputinţa în ceea ce priveşte controlarea şi intervenţia pe care trebuie să o aibă, conform legii, pe piaţa asigurărilor’, a afirmat Cosma.