AcasăStiri generaleParlament/ Proiect: Obiectivele de investiţii specifice acvaculturii - exceptate de la elaborarea...

Parlament/ Proiect: Obiectivele de investiţii specifice acvaculturii – exceptate de la elaborarea documentaţiilor de urbanism la obţinerea autorizaţiei de construcţie

Obiectivele de investiţii din extravilan specifice acvaculturii şi amenajărilor piscicole ar putea fi exceptate de la elaborarea, avizarea şi aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) şi a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, potrivit unui proiect depus la Parlament de patru deputaţi de la PSD.

Propunerea legislativă modifică în acest sens art.11 indice 1, lit.g) din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Proiectul propune să se emită autorizaţii de construire/desfiinţare fără elaborarea, avizarea şi aprobarea, în prealabil, a unei documentaţii de amenajare a teritoriului şi/sau a unei documentaţii de urbanism şi pentru obiective de investiţii ‘specifice acvaculturii, cu infrastructura şi utilităţile necesare, inclusiv amenajări piscicole/amenajări prin extragere de agregate minerale pe terenuri agricole situate în extravilan’.

Iniţiatorii susţin că iniţiativa legislativă este necesară ‘având în vedere situaţia actuală a sectorului de acvacultură şi piscicultură care a determinat în perioada de după anul 1990 scăderea drastică a producţiilor de peşte’.

‘În acest moment, la nivel global, producţia din acvacultură are cel mai mare ritm de creştere dintre toate sectoarele producătoare de hrană. Cu toate acestea, UE şi România continuă să fie un importator net de peşte şi produse din peşte. La nivelul UE se acordă o importanţă deosebită acvaculturii. În contextul legislaţiei actuale, extinderea acvaculturii, inclusiv a amenajărilor piscicole pe terenuri agricole în extravilan, este îngreunată de prevederile existente în actele normative din domeniul’, au argumentat iniţiatorii, în expunerea de motive, necesitatea proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks