Legea fundamentală nu e doar un document politic sau doar o lege care se poate modifica oricum şi oricând după bunul plac al unei majorităţi politice sau al unui partid, a apreciat senatorul PNL Iulia Scântei, luni, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei.
‘Am venit să vă spun astăzi despre ce nu este o Constituţie. În primul rând, o Constituţie nu e doar un document politic sau doar o lege care se poate modifica oricum şi oricând după bunul plac al unei majorităţi politice sau al unui partid care, de exemplu, s-ar teme că nu ar da nici după 20 de ani, în 2024, un candidat ales la funcţia de preşedinte al României. În al doilea rând, o Constituţie nu reprezintă nimic fără constituţionalism. Legea fundamentală a unui stat capătă valoare dacă este respectată în timp şi dacă prin respectarea continuă la nivelul societăţii se creează un sentiment de apartenenţă la Constituţie şi la valorile sale. În al treilea rând, o Constituţie nu este în realitate opera unei majorităţi politice, conjuncturale, deşi unii aşa cred. O Constituţie durabilă este rezultatul unui autentic moment constituţional. Un astfel de moment constituţional a fost în anii 1990, 1991, atunci când s-a realizat trecerea de la vechiul regim politic totalitar la noul regim politic democratic. Constituţia României a eliminat atunci posibilitatea concentrării puterii în mâinile unei persoane, ale unui grup de persoane sau ale unei instituţii şi aşa sperăm să rămână pentru totdeauna’, a declarat senatorul PNL.
Ea a spus că Legea fundamentală nu este perfectă, dar că revizuirea acesteia trebuie să fie ‘rezultatul unei nevoi sociale reale şi să exprime o viziune asupra arhitecturii statului construită în timp şi împărtăşită de majoritatea cetăţenilor’.
‘Fără îndoială, Constituţia nu este perfectă, iar numeroasele decizii ale CCR i-au evidenţiat vreme de 30 de ani şi limitele, şi lipsurile. Cu toate acestea, momentele constituţionale autentice pentru revizuirea Legii fundamentale trebuie să fie rezultatul unei nevoi sociale reale şi să exprime o viziune asupra arhitecturii statului construită în timp şi împărtăşită de majoritatea cetăţenilor’, a subliniat senatorul PNL.
Iulia Scântei a punctat că PNL nu se teme de o revizuire a Constituţiei.
‘PNL reafirmă angajamentul politic de a continua construcţia statală asumată încă de la înfiinţarea sa. Dar atunci când va revizui Constituţia, nu va renunţa la viziunea sa liberală asupra statului şi asupra economiei. Liberalismul constituţional va fi promovat în continuare ca principiu de modernizare a statului român în era digitalizării, pentru a oferi cetăţenilor cu adevărat un stat funcţional bazat pe o economie liberă, pe domnia legii şi pe respectul drepturilor fundamentale’, a susţinut senatorul liberal.
30 de ani, potrivit ei, nu înseamnă mulţi ani constituţionali, prin comparaţie cu cea din 1866, care a fost în vigoare vreme de 57 de ani.
‘Avem o Constituţie tânără şi, pe cale de consecinţă, o democraţie la fel de tânără’, a spus Scântei.