Grupul deputaţilor neafiliaţi, membri ai REPER, au anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că au finalizat textul unei moţiuni de cenzură şi au făcut un apel către parlamentarii USR, UDMR şi Forţa Dreptei să se alăture acestui demers, după ce Guvernul a anunţat modificările la Codul fiscal printr-un proiect de lege pe care intenţionează să-şi angajeze răspunderea.
‘Suntem în acest moment într-un moment de cumpănă pentru România. În ultimele luni Guvernul condus de Marcel Ciolacu a intensificat fără precedent tensiunea în mediul privat şi practic joacă la ruletă viitorul economic al României. Un Guvern care nu înţelege economia, care este complet rupt de realitate şi care nici nu spune adevărul românilor trebuie să plece’, a declarat deputata Oana Cambera.
Potrivit acesteia, este nevoie în acest moment ‘de acţiune şi mai puţin de declaraţii şi de intenţii’.
‘Ceea ce am văzut în ultimul timp au fost o serie de declaraţii făcute, pe de o parte, de către preşedintele USR, Cătălin Drulă, care a afirmat că doreşte să iniţieze o moţiune de cenzură pe care nu am văzut-o până în acest moment, nu avem un text al acestei moţiuni. Pe de altă parte, suntem obişnuiţi cu circul făcut de George Simion pe holurile Parlamentului, mai mult pentru scandal. Trimiterea acestui proiect de lege către Parlament prin care Guvernul îşi angajează răspunderea este iminentă, iar din acel moment vom avea doar trei zile pentru a iniţia această moţiune de cenzură. Am iniţiat o serie de demersuri, avem această moţiune de cenzură’, a precizat Cambera.
La rândul său, deputatul Andrei Lupu a anunţat că a transmis joi dimineaţa către USR, Forţa Dreptei şi UDMR textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. ‘Vrem să fim foarte clari: nu ne interesează să ne asumăm paternitatea acestui text. (…) Important este să semnăm cu toţii acelaşi text şi să nu mai alergăm unii pe alţii prin Parlament pentru a ne pune într-un offside cine a cui moţiune o semnează. În al doilea rând, nu vom semna nicio moţiune de cenzură alături de AUR. Am învăţat, din 2021, ne asumăm că atunci am greşit susţinând o moţiune alături de AUR. Acum avem nevoie de coalizarea REPER, USR, Forţa Dreptei şi UDMR’, a declarat Lupu.
În opinia sa, dacă cele patru formaţiuni s-ar coaliza, ar exista semnăturile necesare pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. ‘Este suficient să colaborăm în această formulă. Nu vorbim doar despre o moţiune de cenzură iniţiată de dragul de a face un exerciţiu. Avem nevoie ca această moţiune de cenzură să treacă şi apoi să asigurăm stabilitatea la guvernare. Facem şi un apel către PNL: dacă există cu adevărat idei liberale, idei de centru, de centru-dreapta în interiorul PNL, facem un apel nu doar către dizidenţii din PNL, ci către întregul PNL să susţină această moţiune, să o voteze şi, ulterior, îi invităm să discutăm pentru formarea unui nou Guvern. Nu avem orgolii, este perfect normal să-şi asume conducerea Guvernului, să-şi asume portofoliile pe care deja le au, important este să nu lăsăm perioada imediat următoare şi anul viitor conducerea ţării în mâna PSD şi a lui Marcel Ciolacu. Este vorba despre o moţiune împotriva lui Marcel Ciolacu şi PNL trebuie să înţeleagă acest lucru – să-şi păstreze identitatea de centru-dreapta şi să mergem mai departe împreună’, a afirmat Andrei Lupu.
El a subliniat că, dacă oricare dintre cele trei partide către care REPER a trimis textul moţiunii, ‘nu poate trece peste orgolii’, moţiunea nu va fi depusă.
‘Singura posibilitate de a întruni numărul necesar de semnături este în acest moment REPER plus USR plus UDMR plus Forţa Dreptei. Nimeni nu poate acţiona singur, doar eventual împreună cu AUR, ceea ce refuzăm. (…) Suntem deschişi pentru orice modificare, nu ne interesează mândria de a fi iniţiat moţiunea, ci doar să trecem peste orgolii şi să susţinem această moţiune împreună’, a transmis deputatul.
Conform deputatului Cătălin Teniţă, modificările propuse de Guvernul Ciolacu reprezintă ‘un atentat la visul antreprenorial’, urmând să se ia ‘foarte multe impozite de la cei mai chinuiţi dintre români pentru a păstra un sector bugetar foarte politizat şi foarte puţin eficient’.
‘Versiunea de alaltăieri a proiectului de lege modifică fundamental versiunea anterioară: acum vorbim de 80% impact pe mediul privat şi de 20% pe mediul bugetar. Este un impact direcţionat către consumatori. (…) 700 de lei va plăti o familie în plus din cauza acestei ordonanţe. (…) Cei cu PFA-uri vor fi trataţi ca şi angajaţii, aceleaşi nivel de impozite, dar fără beneficiile unui angajat. Nu există taxe pe lux, în realitate taxele vor fi puse pe cei mai săraci dintre români’, a susţinut Teniţă.