Plenul Parlamentului a luat act, luni, de scrisorile preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi informează pe senatori şi deputaţi cu privire la participarea militarilor români la misiuni în străinătate şi dislocarea unui detaşament macedonean în România.
Astfel, preşedinte Iohannis a transmis o scrisoare referitoare la participarea Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), cu un efectiv de până la 20 de militari.
Potrivit scrisorii, situaţia de securitate din Sahel a continuat să se deterioreze în anul 2022, pe fondul intensificări loviturilor de stat militare din regiune şi al retragerii Mali din organizaţia regională G5 Sahel, precum şi a forţelor sale comune. În acest context, la 30 noiembrie 2022, preşedintele şi ministrul afacerilor externe şi cooperării din Republica Niger au invitat Uniunea Europeană să desfăşoare o misiune sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) de parteneriat militar a Uniunii Europene în Niger, pentru a contribui la consolidarea capacităţii militare a Forţelor Armate Nigeriene. Obiectivul politic şi cel strategic al Uniunii Europene vizează asigurarea stabilităţii regiunii Sahel şi deschiderea unor noi oportunităţi de colaborare.
‘Participarea la Misiunea de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE) demonstrează angajamentul ferm al României pentru asigurarea securităţii la nivel internaţional şi asigură vizibilitate la nivelul Uniunii Europene, România devenind astfel singurul stat membru care participă la toate angajamentele militare operaţionale ale Uniunii Europene’, menţionează preşedintele.
Fondurile necesare pregătirii şi executării acestei misiuni de asistenţă umanitară se vor asigura din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, conform sursei citate.
O altă scrisoare se referă la aprobarea de către şeful statului la creşterea participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, cu o companie de stat major şi deservire cu un efectiv total de până la 180 de militari, cu tehnica, echipamentul, armamentul şi muniţia necesare îndeplinirii misiunilor, începând cu luna octombrie 2023.
Dislocarea companiei de stat major şi deservire contribuie substanţial la menţinerea profilului operaţional al Armatei României şi a rolului de furnizor regional de securitate în concordanţă cu orientările politice în vigoare, sprijinind totodată, realizarea obiectivului de asumare a unor poziţii relevante la nivelul comenzii operaţiei EUFOR
Althea, se menţionează în documentul transmis Parlamentului.
De asemenea, o altă scrisoare vizează aprobarea de către şeful statului a intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO.
‘În urma discuţiilor bilaterale dintre autorităţile politice din România şi din Macedonia de Nord, autorităţile politice macedonene au aprobat participarea la activităţile de vigilenţă sporită pe teritoriul României cu un detaşament de infanterie şi tehnica aferentă, structură care este subordonată Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est şi este dislocată în garnizoana Caracal pentru a participa la exerciţii şi activităţi de instruire în comun, precum şi în cadrul operaţiilor aliate, începând cu luna noiembrie 2022’ se arată în scrisoare.
Potrivit documentului transmis Parlamentului, ministrul Apărării Naţionale este mandatat să aprobe eventualele modificări de personal, tehnică militară şi privind perioada de dislocare în cadrul detaşamentului macedonean, în funcţie de necesităţile operaţionale şi de evoluţia de securitate în regiune, cu informarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Printr-o altă scrisoare, preşedintele Klaus Iohannis informează asupra participării României, pe parcursul acestui an, cu forţe şi mijloace ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) la Misiunea Uniunii Europene din Armenia pe parcursul anului 2023, cu forţe în limita a 15 cadre şi mijloacele necesare îndeplinirii misiunii.
Şeful statului arată că, pe fondul situaţiei tensionate şi complexe dintre Armenia şi Azerbaidjan, Consiliul Uniunii Europene a aprobat constituirea unei noi misiuni sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), respectiv European Union Mission Armenia (EUMA), indicând că această misiune are scopul de a contribui la stabilitatea şi securitatea din zonele de frontieră ale Armeniei, la consolidarea încrederii şi la crearea unui mediu favorabil care să impulsioneze demersul de normalizare a relaţiilor dintre Armenia şi Azerbaidjan.
‘Participarea României cu forţe şi mijloace ale Ministerului Afacerilor Interne la această misiune confirmă angajamentul ţării noastre faţă de statele partenere din regiune şi, în acelaşi timp, consolidează profilul României în cadrul UE de furnizor regional de securitate’, mai arată preşedintele Iohannis.
El menţionează că fondurile financiare necesare executării misiunii sunt asigurate din bugetul alocat MAI.