AcasăStiri generalePatriarhul Daniel: Fiecare trebuie să fie conştient, liber şi responsabil atunci când...

Patriarhul Daniel: Fiecare trebuie să fie conştient, liber şi responsabil atunci când sănătatea sa se află în pericol

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat miercuri că ‘fiecare trebuie să fie conştient, liber şi responsabil atunci când sănătatea sa se află în pericol’ şi a îndemnat la cultivarea vieţii şi sănătăţii prin respectarea ‘cu stricteţe’ a sfatului medicilor şi măsurilor sanitare hotărâte de autorităţi.

‘Cei doi prieteni ai lui Hristos Cuviosul, Dimitrie cel Nou şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, numit şi Noul Hozevit de către Biserica Ierusalimului, sunt prieteni ai lui Hristos, deci aducători de vindecare sufletească şi trupească în vreme de boală. De aceea, noi ne rugăm să ne păzească de orice primejdie şi de asemenea îi rugăm să ne dăruiască multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu, pace şi bucurie, pentru a spori în credinţă şi în iubire creştină, în sfinţenie şi fapte bune, amintindu-ne mereu că viaţa şi sănătatea sunt daruri primite de la Dumnezeu, pe care noi trebuie să le cultivăm prin rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autorităţile competente. Fiecare trebuie să fie conştient, liber şi responsabil atunci când sănătatea sa se află în pericol. Pentru că noi nu ştim dacă suntem suficient de pregătiţi să trecem dincolo’, a spus Patriarhul Daniel, în predica la slujba din ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Întâistătătorul BOR a îndemnat la rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou ca ‘să înceteze această pandemie care a devenit foarte agresivă şi care a înmulţit suferinţa, lacrimile, în toată ţara şi în toată lumea’.

‘De foarte multe primejdii a fost izbăvit oraşul Bucureşti de către sfântul Dimitrie cel Nou. În 1814, în timpul domnitorului Caragea, a fost o ciumă cumplită. O mulţime de oameni au murit, ca şi în zilele noastre cu epidemia aceasta, care în mod neaşteptat a cuprins lumea întreagă, devenind pandemie. Şi oamenii au strigat cu rugăciuni fierbinţi şi cu post şi cu multe lacrimi şi au cerut ajutor Sfântului Dimitrie, care a făcut să înceteze ciuma, după ce o mulţime de oameni au murit. În 1827 a fost o secetă cumplită, urmată de o foamete mare şi de asemenea Sfântul Dimitrie cel Nou, fiind rugat în procesiune cu moaştele sale, a încetat seceta. În 1831, oraşul a fost încercat din nou de holeră. Atunci au murit iarăşi sute şi mii de oameni din cauza holerei şi el a fost rugat să izbăvească populaţia înfricoşată şi îndurerată şi a încetat holera. Deci să ne rugăm şi noi să înceteze această pandemie care a devenit foarte agresivă şi care a înmulţit suferinţa, lacrimile în toată ţara şi în toată lumea’, a spus Patriarhul.

Patriarhul Daniel a urat tuturor sănătate, pace şi bucurie.

‘Ne rugăm lui Dumnezeu ca pentru mijlocirile sfinţilor cuvioşi Dimitrie cel Nou, Ioan Iacob de la Neamţ şi ale tuturor sfinţilor să ne dăruiască sănătate şi mântuire, pace şi bucurie şi mult ajutor în viaţă, ca să trecem prin necazuri, încercări, să dăruiască celor bolnavi însănătoşire, celor care sunt îndoliaţi să le dăruiască consolare sau mângâiere sufletească, să dăruiască tuturor multă credinţă, nădejde şi dragoste’, a încheiat Patriarhul.

Manifestările dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au debutat joia trecută, când Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina au fost scoase spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale.

Sâmbătă dimineaţă, Sfintele Moaşte au fost aşezate spre închinare în Baldachinul Sfinţilor, urmând ca joi, după închinarea ultimului credincios, să fie aşezate din nou în Catedrala Patriarhală.

Din motive sanitare, raclele cu Moaştele Sfinţilor au fost acoperite cu un capac transparent, ce va fi dezinfectat permanent.

Participarea la manifestări, organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor în colaborare cu Patriarhia Română, se desfăşoară, ca şi anul trecut, ‘cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauţie, ordine şi protecţie igienico-sanitară’ impuse de actualele condiţii pandemice din Capitală, transmite Patriarhia.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală, este pomenit de Biserica Ortodoxă Română la 27 octombrie. Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955 cultul său a fost generalizat în toată ţara.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks