UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să își mărească asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, potrivit eurodeputaților, pentru a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia în UE. Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană, se mai arată în rezoluția votată astăzi.
”Reiterând faptul că aderarea la UE rămâne un proces bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare, Parlamentul solicită tuturor actorilor politici moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante și urgente, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele UE. Deputații subliniază că eforturile în curs de desfășurare privind justiția durabilă și cuprinzătoare și reforma anticorupție sunt deosebit de importante și solicită autorităților moldovene să continue acțiunile privind dezoligarhizare, reforma gestionării finanțelor publice, combaterea criminalității organizate și reforma administrației publice”, susține PE.
La scurt timp după votul din Parlamentul European, a venit cu un mesaj eurodeputatul român, Siegfried Mureșan. ”Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”.
Rezoluția a fost adoptată cu 448 voturi pentru, 45 împotrivă și 43 abțineri.
Amintim că, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a obținut statutul de țară candidată la UE în iunie, în acelașii an. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.
Sursa: RFI
Articolul PE cere, printr-o rezoluție, începerea negocierilor de aderare a R.Moldova la UE, până la sfârșitul anului apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro