Treisprezece percheziţii domiciliare au loc miercuri dimineaţă în judeţele Suceava, Constanţa şi Arad, la domiciliile unor persoane şi sediile sociale ale unor societăţi comerciale implicate în contrabandă cu ţigări.
”La data de 23 martie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR şi IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu procurorii de caz din cadrul DIICOT – Structura Centrală, pun în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Suceava (11), Constanţa (1) şi Arad (1), la domiciliile unor persoane şi sediile sociale ale unor societăţi comerciale implicate în contrabandă”, se arată într-un comunicat al IGPR transmis AGERPRES.
De asemenea, vor fi puse în aplicare 11 mandate de aducere pentru persoanele bănuite şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor care se impun.
În fapt, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat cercetări în două dosare penale înregistrate la nivelul DIICOT – Structura Centrală, cu privire la activităţile infracţionale desfăşurate de două grupări infracţionale constituite în judeţul Suceava, precizează IGPR.
Astfel, prima grupare infracţională ar fi fost constituită în jurul a doi funcţionari din cadrul unei instituţii, la care ar fi aderat şi alţi 2 bărbaţi, din judeţul Suceava.
În perioada 2020-2022, gruparea ar fi introdus pe piaţa din România, în mod ilegal, aproximativ 450.000 de ţigarete de provenienţă Ucraina.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională a acestei grupări este de 292.500 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat.
Cea de-a doua grupare infracţională cercetată are caracter transnaţional, fiind formată din 5 cetăţeni români şi 4 cetăţeni ucraineni, care ar fi creat un circuit infracţional, prin intermediul unei societăţi din judeţul Suceava, în numele căreia, în perioada 2019-2020, ar fi fost efectuate importuri de material lemnos şi cherestea, din Federaţia Rusă şi Ucraina, în care ar fi fost disimulate cantităţi importante de ţigarete, provenite din contrabandă, din spaţiul extracomunitar.
În această cauză, au fost indisponibilizate, pe teritoriul României, aproximativ 6.000.000 de ţigarete, iar, pe teritoriul Poloniei, aproximativ 3.000.000 de ţigarete.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională a acestora depăşeşte 4.000.000 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat.
Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi de la IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul Criminalistic, IPJ Constanţa – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi IPJ Arad – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, acţiunea beneficiind de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – Vlad Ţepeş.
Poliţiştii au beneficiat în cauză şi de suportul lucrătorilor din cadrul Autorităţii Vamale Române.
Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – IGPR.