Persoane, grupuri şi organizaţii care, prin demersurile lor de advocacy, au reuşit să determine instituţii publice din România şi Republica Moldova să adopte decizii în acord cu dorinţele şi nevoile comunităţilor pe care le reprezintă, au fost premiate în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice.
Potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică transmis, marţi, AGERPRES, luni, la cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice, evenimentul anual organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, au fost premiate pe scena cinematografului Muzeului Ţăranului Român persoanele, grupurile şi organizaţiile care, prin demersurile lor de advocacy, au reuşit să determine instituţii publice din România şi Republica Moldova să adopte decizii în acord cu dorinţele şi nevoile comunităţilor pe care le reprezintă.
‘Şi anul acesta, campaniile premiate vorbesc despre curajul şi determinarea unor cetăţeni şi organizaţii de a cere administraţiei publice schimbări importante pentru comunităţi, pe teme precum respectarea drepturilor elevilor, protejarea mediului înconjurător, a clădirilor de patrimoniu şi a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi’, se precizează în comunicat.
Totodată, arată sursa citată, printre subiectele poveştilor civice premiate la Gală s-au regăsit exemple creative pentru a sensibiliza publicul larg şi decidenţii despre fenomenul corupţiei în rândul politicienilor, precum şi un proiect prin care persoanele îndoliate pot ţine vie amintirea celor care s-au dus, la ediţia din acest an a evenimentului fiind premiate şi două iniţiative de advocacy care urmăresc accesibilizarea produselor de igienă menstruală în şcoli şi accesul persoanelor fără adăpost din Bucureşti la unităţi de depozitare amplasate în spaţiul public.
‘Poveştile Galei sunt poveşti adevărate, cu personaje reale, din viaţa fiecăruia dintre noi. Personajele campaniilor pe care le-am premiat la Gală sunt vecinii din cartier, colegii de bancă, amicele ONGiste. Îi cunoaştem, dar rar ne oprim să îi aplaudăm. Premianţii acestei ediţii a evenimentului au luptat pentru educaţie, pentru mediu, pentru condiţii de viaţă decente, pentru oportunităţi de dezvoltare pentru tineri, pentru oraşe şi sate accesibile. Au reuşit să convingă primari, miniştri, parlamentari. Au reuşit să facă auzită vocea comunităţilor lor şi să provoace schimbări în bine’, a declarat Oana Preda, director executiv CeRe, citată în comuicat.
Premianţii Galei Premiilor Participării Publice, ediţia 2023, potrivit CeRe, au fost:
– WWF România – Patrula Zero Plastic;
– Simona Smultea/Cevadespus- Oraş accesibil pentru nevăzători;
– Asociaţia Rădăuţiul Civic- Transparentizarea Direcţiei Silvice Suceava – primul litigiu pierdut pe Legea 544/2001;
– Atelier Ad Hoc Comunitate- Perimetru de solidaritate – proiect pilot;
– Asociaţia ZI de Bine – Plantaţi în amintire;
– Asociaţia Iele-Sânziene- Petiţie: vrem absorbante gratuite în şcoli!;
– Ziarul de Gardă, Chişinău – CORUPŢIA LA MUZEU;
– Coaliţia Asociaţiilor de Elevi: Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC);
– Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE);
– Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI)- Elevii şi dreptatea. Lupta în sălile de judecată pentru educaţie;
– Premiul special ‘Un stilou numit putere’, oferit de CeRe Redacţiei PressOne;
– Studiogovora-Civic soft-power la Govora pentru patrimoniu şi peisaj balnear în Oltenia sub-montană;
– Grupul Iniţiativa Favorit – Favorit Renaşte;
– Premiul special oferit de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale Asociaţiei Curba de Cultură;
– Consiliul Tineretului din România – Fondul destinat activităţilor de tineret – lege sau legendă?;
– Premiul Votul Publicului: Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).