AcasăPoliticaPersoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în...

Persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine, alte spaţii, cu câini ghid

Persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine, alte spaţii, cu câini ghid – prevede un proiect de lege adoptat, marţi, în unanimitate, de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 în sensul scutirii de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială, în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi asigurarea accesului liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, alături de câinele ghid.

„Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap şi numai pentru autoturismul proprietate personală”, se arată în proiect.

Constituie discriminare refuzul conducătorului serviciului de taximetrie, precum şi al conducătorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele ghid.

Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit proiectului.

Deputata USR Oana Ţoiu, iniţiator, a explicat că legea este un rezultat al propunerilor venite din societatea civilă, conform cărora persoanele cu dizabilităţi trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate. „Legea permite, de acum încolo, garantarea faptului că va fi asigurat accesul câinilor ghizi oriunde. (…) De asemenea, elimină o taxă nepotrivită pentru persoanele cu dizabilităţi”, a precizat deputata.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Sursa: AGERPRES

Articolul Persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine, alte spaţii, cu câini ghid apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks