AcasăStiri generale'Pescăruşul' de A.P. Cehov şi '(anti)aging - după 10 ani' - sâmbătă,...

‘Pescăruşul’ de A.P. Cehov şi ‘(anti)aging – după 10 ani’ – sâmbătă, în FNT #32

Spectacolul ‘Pescăruşul’ de A.P. Cehov, în regia lui Eugen Jebeleanu, şi ‘(anti)aging – după 10 ani’, conceptul, coregrafia şi interpretarea Mădălina Dan şi Mihaela Alexandra Dancs, se numără printre cele douăzeci de manifestări ale zilei de sâmbătă din cadrul Festivalului Naţional de Teatru – 2022.

Întâlnirea-dezbatere ‘Abuzul în mediul artistic. Cum creăm spaţii sigure?’, despre un subiect care a căpătat amploare în România abia în 2022, va avea loc de la ora 11,00, în Sala Coloane de la ARCUB.

Invitaţi sunt Katia Pascariu, Oana Mardare, Theodor-Cristian Popescu, Michał Telega (Polonia), iar moderator este Oana Stoica.

Publicul interesat de cartea de teatru este invitat, în cea de-a doua zi a maratonului lansărilor de carte în FNT, să participe la prezentarea a 12 (dintre cele 46) titluri noi de la festival – unele dintre cele mai relevante cărţi destinate teatrului din ultimul an. Despre volume vor vorbi autorii lor, critici, actori sau cititori avizaţi.

Cărţile care vor fi prezentate, între orele 11,00 – 15,00, la librăria Cărtureşti Verona sunt:

– ‘O istorie a sărutului în teatru’ de Călin Ciobotari – Editura Cartea Românească Educaţional, 2022

– ‘Teatru’ (4 volume), de Matei Vişniec – Editura Tracus Arte, 2022

– ‘Procesul comunismului prin teatru’, de Matei Vişniec – Editura Polirom, 2022

– ‘Un secol de ceaţă’, de Matei Vişniec – Editura Polirom, 2021

– ‘Povestea regelui supărat pe clovn’, de Matei Vişniec – Editura Artur, 2022

– ‘Curtea miracolelor. Teatru’, de Iakovos Kambanellis – Editura Omonia & Fundaţia Culturală Greacă, 2022

– ‘Friends, iubiri şi marele lucru teribil’, de Matthew Perry – Editura Nemira, 2022

– ‘Descoperiri’, de Eugene Ionesco – Editura Nemira, 2022

– ‘Un om sub semnul întrebărilor’, de Eugene Ionesco – Editura Nemira, 2022

– ‘Să nu priveşti înapoi. Comunism, dramaturgie, societate’, de Liviu Maliţa – Editura Presa Universitară Clujană, 2022

– ‘Teatrul telematic’, de Marina Hanganu – Editura Universitaria, Craiova, 2022

– ‘Trilogia Sensibilă’, de Bogdan Georgescu – Editura Black Button, 2022

Lectura performativă ‘Schwarzindividele’, de Martyna Wawrzyniak, coordonator Bobi Pricop, va fi prezentată, de la ora 16,00, la Sala Media a TNB. Spectacolul-lectură va fi urmat de discuţii cu publicul. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

‘Micul Prinţ’, după Antoine de Saint-Exupéry, regia, decorul şi coregrafia semnate de Alice Veliche şi Alexandru Radu, producţie a Universităţii Naţionale de Arte ‘George Enescu’ din Iaşi – Facultatea de Teatru, este programată, de la ora 17,00, la Sala Mică a TNB.

Spectacolul ‘Mamă’, de Marta Barceló, regia Mariana Cămărăşan, producţie a Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu, va fi prezentat, de la ora 17,00, la Sala Atelier a TNB.

Tot la TNB, la Sala ‘Ion Caramitru’, de la ora 19,00, este spectacolul ‘Pescăruşul’ – de A.P. Cehov, în regia lui Eugen Jebeleanu, producţie a TNB.

‘(anti)aging – după 10 ani’, conceptul, coregrafia şi interpretarea Mădălina Dan şi Mihaela Alexandra Dancs, co-producători Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, E-motional Bodies & Cities/Fundaţia Gabriela Tudor, artsf, va fi prezentat, de la ora 19,00, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

‘(anti)aging’ este un spectacol-cadru în care timpul, evoluţia naturală a unei colaborări întinse pe o perioadă de trei decenii şi parcursul vieţilor personale/profesionale devin material performativ. Un spectacol-arhivă în permanentă construcţie, creat în 2011 şi conceput pentru a avea etape succesive, pe o durată de 30 de ani. Până în prezent, producţia a avut 27 de reprezentaţii în ţară şi în străinătate.

Spectacolul ‘Oameni. De vânzare’, text şi regie Carmen Lidia Vidu, producţie a Teatrului German de Stat din Timişoara, va putea fi văzut, de la ora 20,00, la Sala ‘Liviu Ciulei (Izvor) a Teatrului Bulandra.

‘Oameni. De vânzare’ expune situaţia comerţului cu etnici germani din România comunistă, care, între anii 1969-1989, au fost vânduţi Republicii Federale Germane. Spectacolul este urmat de o sesiune Q&A cu artiştii spectacolului şi un History Talk cu Germina Nagâţ, din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, despre vânzarea etnicilor germani în timpul regimului comunist.

‘Scaunele / The Chairs’ de Eugene Ionesco, regia Gabor Tompa, producţie Théâtre National du Luxembourg, se va juca, de la ora 21,00, la Sala Pictură a TNB.

Spectacolul de dans contemporan ‘Before The End …(Of The World)’ / ‘Înainte de sfârşitul …(lumii)’, conceptul şi realizarea Iva Sveshtarova şi Willy Prager, dramaturgia Ivana Ivcovic şi muzica Emilian Gatsov, Elbi, producţie Brain Store Project, în parteneriat cu DNK: Space for Contemporary Dance and Performance – Bulgaria, va fi prezentat, de la ora 22,00, la Sala Studio a Teatrului Odeon.

Spectacolul este în limba engleză, cu traducere în limba română.

A 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se desfăşoară la Bucureşti între 5 şi 13 noiembrie. Proiectul cultural este produs de Asociaţia UNITER – Uniunea Teatrală din România.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks