Peste 150.000 de refugiaţi din Ucraina au fost sprijiniţi de Care, de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi de Fundaţia Sera România, a declarat, joi, Daniela Boşca, director executiv al FONPC.
‘Împreună am sprijinit peste 150.000 de persoane, copii şi părinţi care s-au stabilit temporar în România (…) Pe lângă aceşti copii şi părinţi care au rămas în România, am sprijinit şi câteva sute de copii şi de cetăţeni din Ucraina sau copii şi mame care au tranzitat România şi au ajuns în alte ţări’, a spus Daniela Boşca cu prilejul unei conferinţe de presă.
Ea a precizat că suportul acordat celor care au fost în tranzit a constat în centre unde să doarmă câteva nopţi în siguranţă şi să mănânce şi în sprijin cu transportul.
Daniela Boşca a afirmat că pentru refugiaţii care au rămas în România au fost oferite: servicii psihologice, alimente, haine, cazare, servicii de integrare profesională pentru mame, sport pentru copii, educaţie şi acces la servicii de sănătate.
De asemenea, potrivit Danielei Boşca, Care, FONPC şi Fundaţia Sera România au susţinut mai multe organizaţii neguvernamentale la frontieră.
La rândul său, consilierul de stat Mădălina Turza a spus că peste graniţele României au trecut peste 3.000.700 de cetăţeni ucraineni de când a început războiul şi până în prezent şi că aceşti oameni, fie că a fost vorba de câteva zile, săptămâni, luni sau un an, au fost hrăniţi, cazaţi, îngrijiţi în spitalele din România şi au beneficiat de o serie întreagă de măsuri de sprijin.
Ea a spus că peste 2.000.700 de ucraineni au beneficiat de un sprijin direct, într-o formă sau alta, de la autorităţile publice centrale, locale sau de la organizaţiile neguvernamentale şi partenerii ONU.
Mădălina Turza a informat că peste 300 de ONG-uri din România s-au mobilizat şi au venit în sprijinul acestui răspuns umanitar şi că peste 1.500 de autorităţi locale sunt implicate în diferite forme de asistenţă a refugiaţilor din Ucraina.
Potrivit acesteia, programul de cazare şi masă pentru refugiaţi a făcut ca sute de mii de cetăţeni ucraineni să trăiască în siguranţă în România. Ea a menţionat că doar pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina, prin acest program, Guvernul a cheltuit peste 130 de milioane de euro de la bugetul de stat.
‘Dacă facem o estimare foarte generală (…) a suportului financiar din fonduri publice pentru tot ceea ce a semnat această criză umanitară pe un an de zile, sărim de 500 de milioane de euro’, a declarat Mădălina Turza.