Peste 180 de organizaţii din societatea civilă solicită universităţilor din România asumarea unor măsuri de prevenire şi combatere a hărţuirii sexuale în mediul universitar.
O scrisoare deschisă în acest sens a fost iniţiată de către Centrul FILIA şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR).
Totodată, Centrul FILIA, cu sprijinul ANOSR, a elaborat un ghid privind prevenirea şi combaterea discriminării de gen şi hărţuirii sexuale în universitate, pe baza căruia instituţiile de învăţământ superior îşi pot îmbunătăţi procedurile interne prevăzute de Codul de Etică, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Ghidul include modelele de bune practici din marile centre universitare internaţionale, precum şi paşi pentru combaterea, sesizarea şi sancţionarea cazurilor de discriminare de gen şi/sau hărţuire sexuală (definiţii şi forme, procesul de sesizare, sancţiuni adaptate în funcţie de gravitatea faptei, măsuri de prevenţie şi cadrul legislativ).
‘Ghidul reprezintă un model ce poate fi implementat facil de către instituţiile de învăţământ superior. Acestea au un rol important în combaterea hărţuirii sexuale în conformitate cu prevederile europene şi internaţionale referitoare la protejarea drepturilor femeilor şi la combaterea discriminării pe criterii de gen. Un prim pas în acest sens este stabilirea unui mecanism intern de prevenţie şi asigurarea transparenţei cu privire la ce ar trebui să facă o persoană care s-a confruntat cu discriminare de gen şi/sau hărţuire sexuală, paşii de urmat, la cine pot apela pentru suport/consiliere şi cum ar trebui să arate un model de sesizare, care e procedura de anchetare şi soluţionare’, se arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit aceleiaşi surse, hărţuirea sexuală din mediul universitar este o realitate ‘de cele mai multe ori ascunsă’. Astfel, deşi una din două respondente consideră că există hărţuire sexuală în universităţi, au fost înregistrate doar 14 sesizări către Comisia de Etică în cinci ani, în 52 de universităţi publice.
‘Un număr mic de sesizări nu înseamnă că nu există hărţuire sexuală în universităţi, ci că studentele şi studenţii nu au acces la măsuri reale de sesizare a acestor cazuri. Unul dintre principalele motive ale subraportării cazurilor este tocmai lipsa unor proceduri privind gestionarea unor astfel de cazuri la nivelul universităţilor. Cerem universităţilor din România implementarea unor măsuri clare de prevenire şi combatere a hărţuirii sexuale şi discriminării de gen şi a unor instrumente adecvate pentru sprijinirea victimelor. Un mediu universitar sigur este obligatoriu pentru asigurarea accesului echitabil la procesul educaţional pentru toate studentele şi toţi studenţii’, a precizat Centrul Filia.