Peste 28.000 de cadre didactice vor urma programe de dezvoltare profesională din domeniul mentoratului de carieră didactică, acestea având accent pe componenta didactică practică (predarea la clasă), a formării, la nivelul comunităţilor de învăţare şi în sistem peer-learning, în cadrul proiectului sistemic noncompetitiv POCU ‘Profesionalizarea carierei didactice-PROF’, lansat vineri de Ministerul Educaţiei.
Proiectul va avea o durată de 3 ani, până în decembrie 2023, şi are ca grup ţintă 28.211 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar.
‘Proiectul PROF se va încheia în decembrie 2023. Proiectul PROF vizează formarea a 28.000 de cadre didactice. Noutatea acestui proiect constă tocmai în componenta mai importantă decât în oricare alte proiecte care asigură legătură între învăţământul preuniversitar şi învăţământul universitar. (…) Este adesea invocat acel cerc vicios în care în universităţi se discută despre calitatea absolvenţilor de liceu, în liceu se discută despre calitatea profesorilor formaţi în învăţământul universitar. Este unul dintre motivele pentru care acest proiect, punând laolaltă patru universităţi şi 11 case ale corpului didactic, creează o punte solidă între universitar şi preuniversitar, punte de care avem nevoie’, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.
Potrivit acestuia, proiectul ‘creează o punte solidă’ între formarea iniţială şi formarea continuă.
‘Esenţial rămâne însă acel plan în care vom avea 100 de baze de practică pedagogică. (…) După încheierea proiectului în 2023 vom avea până în 2026 încă trei ani şansa finanţării din PNRR. Apoi, sunt convins că vor fi resurse naţionale şi europene care vor fi alocate pentru acest proces să poată să fie continuat’, a susţinut ministrul.
El a spus că vor fi formate prin PNRR şi proiectul PROF aproximativ 230.000 de cadre didactice.
‘PNRR vizează formarea a 100.000 de cadre didactice din perspectiva competenţelor digitale şi formarea a altor 75.000 cadre didactice din perspectiva focusată pe reducerea abandonului şcolar, o altă problemă cu care ne confruntăm. Dacă veţi pune laolaltă profesorii din PROF cu cei din PNRR, veţi vedea că ne apropiem de numărul total al cadrelor didactice din România, 230.000, incluzând şi pe cele din învăţământul universitar care vor avea rolul lor. (…) Eu cred în PROF’, a mai afirmat ministrul.
Consilierul prezidenţial Ligia Deca a declarat că proiectul lansat vineri este foarte important pentru tot ceea ce înseamnă regândirea carierei didactice şi sprijinirea profesorilor din toată ţara.
‘Un proiect care în opinia mea este foarte important pentru tot ceea ce înseamnă regândirea carierei didactice şi sprijinirea profesorilor din toată ţara. (…) Cea mai eficientă investiţie pe care o putem face în educaţie este în profesori, în dascăli. (…) Înainte de a putea să trecem la politici de evaluare, stimulare a performanţei şi aşa mai departe este important să oferim tot acest sprijin şi abia după aceea putem să evaluăm în mod obiectiv. Mă bucur că acest proiect vine şi propune atât un impact semnificativ vizavi de numărul de dascăli formaţi cât şi un sistem instituţional suport care să rămână şi cumva să recredibilizeze instituţiei mentoratului în educaţia din România. (…) Proiectul PROF reprezintă în opinia mea un sprijin concret şi substanţial pentru îndeplinirea obiectivelor Proiectului România Educată aşa cum sunt ele exprimate în forma din dezbatere publică’, a mai arătat consilierul.