Peste 70 de organizaţii cer Parlamentului, de Mărţişor, să voteze proiectul de lege ce introduce vârsta de 16 ani ca vârstă minimă pentru consimţământ valid în cazul relaţiilor sexuale cu minori, pe motiv că ar oferi protecţie acestora în faţa agresorilor sexuali, potrivit unui comunicat al Centrului Filia transmis, miercuri, AGERPRES.
Reprezentanţii celor 73 de organizaţii cer urgentarea introducerii pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală şi susţinerea sa la vot în plen, pentru a fi adoptat cu largă majoritate.
Reprezentanţii organizaţiilor au amintit că raportul Inspecţiei Judiciare, publicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimţite cu bărbaţi adulţi. Încadrarea a fost justificată prin faptul că acestea au consimţit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică şi comportamentul lor şi prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau prin asocierea culturală cu minoritatea romă.
Numărul plângerilor privind infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale este în creştere în 2022. Un număr de 1.997 de violuri, dintre care 869 asupra unui minor şi 1.189 de agresiuni sexuale, dintre care 694 asupra unui minor, au fost înregistrate la Poliţie. 3.097 de infracţiuni de acte sexuale cu un minor (dintre care 1.867 de victime minore cu vârste între 13 şi 15 ani şi 157 sub 13 ani) au fost înregistrate la Poliţie.
Din 1.773 de cauze privind infracţiunea de viol soluţionate de parchete, 75% au fost clasate. Din 2.125 de dosare privind infracţiunea de act sexual cu un minor soluţionate de parchete, 1.240 au fost clasate şi în cazul a 222 s-a renunţat la urmărirea penală.
Un procent de 92% dintre victimele inculpaţilor trimişi în judecată în 2022 pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor sunt femei şi fete (215 femei şi 1.011 fete).
Peste 8.700 de cauze privind infracţiunile de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor erau nesoluţionate la finalul lui 2022.
Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, ‘greu de dovedit din cauza relaţiei inegale de putere’ dintre agresorii adulţi şi victimele minore. Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenţei sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracţiune care are de cele mai multe ori ‘un caracter ascuns’, se mai arată în comunicat.