PF Daniel, mesaj la aniversarea adoptării Constituţiei: Statul şi Biserica pot contribui la apărarea demnităţii persoanei

0
477

Patriarhul BOR, Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la adoptarea Constituţiei de la 1866 şi a 30 de ani de la adoptarea legii fundamentale din 1991, în care subliniază că Statul şi Biserica pot contribui la apărarea demnităţii persoanei.

‘Statul şi Biserica, fiecare potrivit propriilor competenţe, pot contribui la apărarea demnităţii persoanei umane, promovarea libertăţii şi a responsabilităţii omului, precum şi la realizarea dreptăţii şi solidarităţii sociale în viaţa poporului român’, afirmă Patriarhul.

Întâistătătorul BOR aminteşte că ‘între drepturile fundamentale garantate de către Constituţiile României este afirmat şi dreptul la libertatea credinţelor religioase, enunţat în prezent de articolul 29, care afirmă şi garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor, inclusiv libertatea lor de a elabora statute proprii şi a se conduce potrivit acestora în ce priveşte organizarea şi funcţionarea lor’.

‘Folosim acest prilej deosebit pentru a omagia cu recunoştinţă şi preţuire memoria tuturor membrilor Adunării Constituante din anul 1991, precum şi a tuturor membrilor Curţii Constituţionale a României trecuţi din această viaţă. Ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească sufletele lor în pacea şi lumina vieţii veşnice. La acest ceas aniversar pentru Parlamentul României şi Curtea Constituţională a României, ne bucurăm să felicităm cele două instituţii din acest edificiu istoric, consolidat şi restaurat între anii 2014 – 2016 cu fonduri europene. În mod deosebit, ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze activităţile Curţii Constituţionale şi să dăruiască tuturor membrilor acestei importante instituţii a statului român mult ajutor în toată lucrarea folositoare societăţii româneşti şi demnităţii poporului român’, se mai arată în mesajul Patriarhului Daniel.

Palatul Patriarhiei, fostul sediu al Camerei Deputaţilor până în anul 1996, a fost construit la începutul secolului XX (1906-1908) pe locul unei clădiri a Mitropoliei Ţării Româneşti. În această clădire a fost adoptată prima Constituţie a României, în anul 1866, în actuala clădire, Adunarea Constituantă a votând, în anul 1991, prima Constituţie după căderea regimului comunist, prin care s-a stabilit şi înfiinţarea CCR.

Sursa: AGERPRESS