Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Woltjo Bult, a făcut un apel, sâmbătă, la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului să ia în calcul existenţa în Legislativ a unor reprezentanţi dedicaţi drepturilor copiilor, oferind exemplul unor ţări în care există comisii parlamentare în acest sens.
‘Unul dintre mecanismele despre care vreau să vorbesc vizează nu doar faptul de a permite copiilor acces la legiuitori – care, desigur, e foarte important – sau de a da jos zidurile din jurul Parlamentului, de a-i apropia mai mult de mecanismul democratic. Toate acestea sunt foarte importante. Dar cred că este nevoie, de asemenea, de reprezentanţi specifici în Senat şi în Camera Deputaţilor pentru copii. Multe ţări din Europa au o comisie dedicată drepturilor copilului. În multe ţări este vorba despre o comisie comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, în alte ţări există o comisie a unei singure Camere. Dar important este să existe un grup de purtători de cuvânt, care se ocupă în mod direct de drepturile copiilor în sistemul democratic. (…) Fac apel la doamna preşedintă (a Senatului – n.r.), dar şi la preşedintele Camerei Deputaţilor să ia în calcul această sugestie, să se gândească la modul în care pot să îi aducă pe copii mai aproape de procesul democratic şi să formeze o astfel de comisie’, a declarat el, în cadrul evenimentului ‘Senatul Copiilor’, organizat la Palatul Parlamentului, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului.
Reprezentantul UNICEF a adăugat că, de-a lungul ultimilor 30 de ani, România a înregistrat numeroase progrese: dezvoltarea economiei, îmbunătăţirea situaţiei sistemului de sănătate, creşterea accesului la educaţie, o mai bună protejare a drepturilor minorilor. Pe de altă parte, Pieter Woltjo Bult a atras atenţia şi asupra provocărilor care trebuie soluţionate: în România 1,3 milioane de copii trăiesc în sărăcie sau aproape de pragul sărăciei (unul din trei copii); există în continuare 400.000 de copii care nu finalizează învăţământul obligatoriu; cazurile de sarcină la adolescente; violenţa împotriva minorilor.
‘Faptul că există aproximativ 1,3 milioane de copii care trăiesc în sărăcie ar trebui să reprezinte un aspect prioritar pentru orice legiuitor, pentru orice oficial guvernamental. Soluţionarea acestui aspect ar trebui să reprezinte o prioritate care necesită investiţii serioase. Aş vrea să fac un apel la Senat, la senatori, la parlamentari, la toţi oficialii prezenţi aici: vă rog să faceţi o prioritate din copii. Acest lucru necesită programe naţionale, strategii naţionale care să aducă o schimbare în viaţa copiilor’, a spus el.
Reprezentantul UNICEF a pledat şi pentru investiţii în serviciile de prevenţie, subliniind că serviciile sociale actuale se axează pe rezolvarea problemelor deja existente.
‘Ne trebuie un tip nou de servicii, care previn problemele, iar acest lucru necesită furnizori de servicii – personal medical, asistenţi sociali, cadre didactice sau consilieri şcolari – care întind mâna familiilor şi nu aşteaptă ca acestea să vină la ei. Aceasta este prima reformă importantă de care avem nevoie’, a subliniat oficialul UNICEF.
În contextul pandemiei de COVID-19, Pieter Woltjo Bult a precizat că, deşi copiii nu au fost afectaţi semnificativ din punct de vedere al impactului bolii, aceştia au avut de suferit din alte puncte de vedere. ‘Copiii au fost printre cei mai vulnerabili şi cei mai afectaţi pe parcursul ultimului an, al pandemiei. Am văzut că situaţia s-a agravat, în special inegalităţile dintre cei care trăiesc în sărăcie şi ceilalţi. Mulţi copii din ţară nu au avut acces la educaţie, ceea ce a dus la discontinuităţi în procesul de învăţare în ultimul an, în special pentru copiii din mediul rural şi pentru cei din familiile vulnerabile’, a arătat el.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Senatul României organizează sâmbătă, între orele 10,00 şi 20,00, un eveniment dedicat copiilor, având ca parteneri UNICEF, Fundaţia Regală Margareta a României, ambasade (Republica Cehă, Confederaţia Elveţiană, Republica Elenă, Republica Federală Germania, Irlanda, Republica Slovacă), Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Capitalei, Opera Comică, Teatrul Masca, Teatrul Ţăndărică, PROEDUS, Circul Metropolitan Bucureşti, Crucea Roşie, RO Vaccinare, Muzeul Naţional de Artă Contemporană.