AcasăStiri generalePlângere penală pentru distrugerile din IOR, depusă de aleşi locali ai USR;...

Plângere penală pentru distrugerile din IOR, depusă de aleşi locali ai USR; 5.000 de arbori uscaţi

Aleşi locali ai USR au depus marţi plângere penală pentru distrugere, poluare intenţionată şi furt de material lemnos în cazul terenului retrocedat din Parcul IOR.

Plângerea penală a fost semnată de către viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele, consilierii generali Ana-Maria Ciceală, Anamaria Gram, Nicorel Nicorescu, Valentin Necula şi consilierii locali Eugen Matei şi Mihaela Văcaru.

‘Mai exact, plângerea penală se referă la faptul că pe terenul retrocedat din Parcul IOR, care are o suprafaţă de peste 10 mii mp, este un dezastru ecologic. Aşadar, atragem atenţia autorităţilor competente cu privire la aceste infracţiuni şi solicităm o investigaţie adecvată. Conform datelor publice, aproximativ 5.000 de arbori ajunşi la maturitate au fost uscaţi prin poluarea cu o substanţă necunoscută, incendiaţi şi ulterior tăiaţi şi transportaţi la o destinaţie necunoscută’, precizează sursa citată.

Semnatarii plângerii penale solicită autorităţilor să cerceteze situaţia, având în vedere dreptul oricărei persoane de a se adresa autorităţilor în caz de probleme de mediu, conform prevederilor art. 5 din OUG nr. 195/2005.

‘Subliniem că, începând cu anul 2020, terenul a fost supus unor acte repetate de distrugere, cum ar fi incendierea, perforarea trunchiurilor, otrăvirea şi defrişarea, toate acestea fără a avea aviz de la Direcţia de Mediu a Municipiului Bucureşti. Incendiile au avut loc în repetate rânduri, unele dintre ele necesitând intervenţia pompierilor cu multiple autospeciale pentru stingere. Defrişările au continuat, fără a fi deranjaţi de autorităţi, cum ar fi Garda de Mediu sau Primăria Sectorului 3, aplicându-se doar câteva amenzi care nu au fost de natură să sisteze distrugerea vegetaţiei’, se arată în comunicat.

USR menţionează că, începând cu luna aprilie, au apărut amenajări de agrement (tobogane gonflabile, trambuline etc.), fără a deţine autorizaţie de construire.

‘Potrivit Registrului spaţiilor verzi al Municipiului Bucureşti, imobilul este încă înregistrat ca spaţiu verde (‘Categorie: Parc, Parc Sportiv, Parc Expoziţional’), registru în care se înregistrează spaţiile verzi, indiferent de regimul lor de proprietate, conform Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. USR solicită analizarea faptelor sesizate, inclusiv prin analize chimice de laborator pentru identificare substanţelor utilizate pentru atacarea arborilor plantaţi dar şi identificarea făptuitorilor pentru toate faptele sesizate’, se menţionează în document.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks