Consiliul General al Capitalei a aprobat joi încheierea unui acord de parteneriat între municipalitate şi Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, în vederea înfiinţării a două centre PrimoHUB.
În cadrul acestora vor fi organizate activităţi de îngrijire şi învăţare prin joc pentru cei mici, precum şi activităţi pentru părinţi.
Acordul de parteneriat prevede înfiinţarea de centre PrimoHUB pentru joc şi învăţare competenţe parentale în cadrul
programului ‘2022 ECD Intervention – Susţinerea autorităţilor locale în integrarea refugiaţilor şi asigurarea stării de bine a tuturor copiilor din comunitate’.
Edilul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că fiecare centru va avea o capacitate de 20 de locuri, fiind destinat copiilor cu vârste de la 3 luni la 7 ani.
‘În baza protocolului, DGASMB va pune la dispoziţie cele două spaţii şi personalul aferent şi va identifica beneficiarii programului. Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională va asigura pregătirea specifică a personalului, precum şi dotarea centrelor cu mobilier şi materiale de învăţare specifice. Valoarea totală a proiectului este de 200.000 de euro, câte 100.000 pentru fiecare centru, iar finanţarea este asigurată cu fonduri de la bugetul local şi fonduri puse la dispoziţie de UNICEF’, a scris edilul-şef, pe Facebook.
CGMB a aprobat şi un al doilea proiect care prevede încheierea unui acord de colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Acordul vizează inclusiv accesarea de fonduri externe nerambursabile, pe componenta azil, migraţie şi integrare, destinate autorităţilor locale.
De asemenea, Municipiul Bucureşti, prin Serviciul Integrare Multiculturală, şi OIM vor colabora şi vor organiza consultări cu privire la toate problemele de interes comun. Acordul va avea o durată de 15 ani.
Potrivit referatului de aprobare, OIM acţionează pentru a asista statele membre ONU în gestionarea provocărilor migraţiei şi înţelegerea problemelor în domeniu, încurajează dezvoltarea socială şi economică prin migraţie şi lucrează pentru respectarea drepturilor omului şi asigurarea bunăstării migranţilor.
PMB este prima autoritate publică din regiune care a înfiinţat o structură de specialitate în vederea gestionării migraţiei, după modelul Departamentului pentru Probleme de Integrare şi Diversitate din cadrul Primăriei Viena, se menţionează în document.
‘De la declanşarea conflictului din Ucraina numărul persoanelor consiliate de SIM (Serviciul Integrare Multiculturală-DGSUSS) este într-o creştere dinamică. Cetăţenii ucraineni şi non-ucraineni proveniţi din zona conflictului din Ucraina sunt consiliaţi de SIM în limba rusă atât telefonic, dar mai ales cu prezenţă fizică la sediul PMB. (…) Având în vedere strânsa colaborare dintre OIM şi PMB în domeniul migraţiei, schimbului de bune practici şi acordării de asistenţă persoanelor vulnerabile, Serviciul Integrare Multiculturală – DGSUSS a identificat posibilitatea accesării de fonduri externe nerambursabile (care pot fi utilizate exclusiv pentru integrarea în comunitatea locală a migranţilor) de către PMB pe componenta azil, migraţie şi integrare. Fondurile nerambursabile provin de la OIM – partener strategic al Serviciului Integrare Multiculturala-DGSUSS’, se arată în document.