Consilierii locali ai PNL Sector 1 au criticat-o, marţi, pe primarul Clotilde Armand pentru faptul că nu a demarat proiectul-pilot pentru programul ‘Termoficare de la soare’ şi nu a făcut publice rezultatele studiului de fezabilitate.
Consilierul local Dinu Gheorghe a reamintit că în 2022, Clotilde Armand a propus proiectul ‘Termoficare de la soare’, care prevede instalarea de panouri fotovoltaice şi pompe de căldură la blocurile din Sectorul 1.
‘Noi am constatat că fundamentarea nu era completă. Cu alte cuvinte, se pare că există un studiu de fezabilitate pe care refuză să-l arate public, ceea ce este strigător la cer. Adică, dacă din banii primăriei cheltui bani pe un studiu de fezabilitate, trebuie să vadă şi oamenii, în primul rând, pe ce cheltui bani; doi – să înţelegem şi noi ce scrie în acel studiu. Oare aceste panouri solare pe care vrea să le monteze funcţionează şi în sezonul rece? Oare când sunt doar opt ore de lumină, iarna, acestea au randamentul ca să ofere căldură oamenilor? Că am mai trăit şi anul trecut o situaţie în care se lăuda că aduce din Olanda nişte generatoare pentru Aviaţiei, le-a pus acolo, a cheltuit cred că 600.000 de lei şi oamenilor le-a fost frig în case’, a susţinut Dinu Gheorghe în cadrul unei declaraţii de presă.
El a menţionat că, în lipsa studiului de fezabilitate, liberalii au cerut implementarea unui proiect pilot la două blocuri, pentru a vedea dacă sistemul este eficient.
‘Noi am aprobat acel proiect cu ‘Termoficarea de la soare’, doar cu două blocuri pilot. Adică, dacă nu poţi să vii cu fundamentarea, atunci fă două blocuri şi arată-ne că funcţionează sistemul. Dacă funcţionează, facem pentru 50 de blocuri ulterior. (…) Noi am cerut să ne explice de ce nu a demarat şi ne spune că, de fapt, nu e aprobată lista cu blocuri’, a adăugat consilierul Dinu Gheorghe.
Viceprimarul Sectorului 1 Ramona Porumb (PNL) a declarat că una dintre solicitări a fost ca proiectul să fie demarat la blocurile P+10.
‘Una din solicitările noastre în cadrul proiectului a fost să înceapă cu blocurile P + 10, care au o suprafaţă mai mică, nu să se ducă pe P + 4, unde ai o suprafaţă foarte mare, pentru că acolo, clar, probabil ai un randament. Dar noi avem bulevarde mari cu P + 10. Ne interesează acolo să vedem, de fapt, ce se întâmplă, unde stau sute de locatari, ca să putem să discutăm de un cost per persoană. (… ) În SEAP observăm că a lansat solicitare pentru un studiu de fezabilitate. El există. Atunci, întrebarea este de ce îl ţine ascuns şi faţă de noi, consilierii locali’, a arătat Ramona Porumb.
Consilierul liberal Daniel Ciungu a precizat că eficienţa sistemului de panouri fotovoltaice şi pompe de căldură ar trebui testată la condiţiile locale din Bucureşti.
‘Să testeze în condiţiile locale ale Bucureştiului, şi de climă, şi mai ales pe blocurile curente din Sectorul 1. Vorbim de cele care sunt cât mai departe de reţeaua de termoficare şi vorbim de cele care au o populaţie cât mai mare, pentru că una este să faci un sistem de genul ăsta pentru un bloc tip vilă P + 2, alta e să iei Calea Griviţei la rând cu P + 10, P + 12 şi să o faci cu adevărat să meargă. Costul iniţial de investiţie într-un astfel de sistem, fotovoltaice şi pompă de căldură, pentru asemenea dimensiune de bloc, este foarte mare. Şi de aceea el, pe viaţa lui de 20-25 de ani, trebuie să recupereze acei bani. Şi întrebarea este simplă: tot acest cost este de fapt mai mic sau mai mare decât echivalentul termoficării de la Termoenergetica’, a spus el.
În octombrie 2022, Clotilde Armand declara că proiectul privind montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri a fost ‘distrus’ de consilierii locali ai PNL şi PSD, fiind redus la două blocuri.
‘În prag de iarnă şi în plină criză energetică, consilierii PNL şi PSD au distrus astăzi proiectul ‘Termoficare de la Soare’ şi au ignorat nevoile cetăţenilor Sectorului 1. (…) După 6 luni de încercare să îi convingem că este necesar, după recomandările comisarului european pentru energie şi recomandarea specialiştilor. Printr-un amendament promovat de PNL, întregul program a fost redus la un simplu proiect-pilot pentru doar 2 (două!) blocuri, în condiţiile în care aproximativ 130 de asociaţii de proprietari şi-au dat acordul (au semnat deja contractele de mandat) să intre în programul ‘Termoficare de la Soare”, scria Clotilde Armand, pe Facebook.