PNL Sector 1 susţine că primarul Clotilde Armand a comis ‘abateri’ de aproape 50 milioane de lei în achiziţiile şi plăţile derulate de autoritatea locală anul trecut, motiv pentru care liberalii solicită sesizarea organelor de anchetă penală şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
‘PNL Sector 1 publică, în premieră raportul complet al controlului Curţii de Conturi. (…) Doar în 2021 au fost constatate abateri de la legalitate ce însumează aproape 50 milioane lei în achiziţiile şi plăţile derulate de Primăria Sectorului 1. Efectuare de plăţi nelegale, achiziţii derulate pe repede înainte de echipa din cabinetul primarului, fără implicarea direcţiilor specializate şi fără respectarea procedurilor legale. Acestea sunt concluziile unui raport pe care Armand l-a vrut ascuns cu orice preţ’, a transmis organizaţia liberală, printr-un comunicat de presă.
PNL Sector 1 a informat că va cere un audit extern extins. ‘Ca urmare a acestei misiuni de control, Sectorul 1 a fost amendat de către Curtea de Conturi a României cu suma de 30.000 lei. Având în vedere contravenţiile constatate de Curte, coroborate cu suspiciunile rezonabile că încălcarea legii este o practică şi la nivelul structurilor subordonate, consilierii PNL vor solicita un audit extern extins, printr-un proiect de HCL. Totodată, solicităm public sesizarea organelor de anchetă penală şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de jefuirea banului public al cetăţenilor sectorului’, se arată în comunicat.
În opinia preşedintelui PNL Sector 1, Sebastian Burduja, orice primar ‘cu o doză minimă de respect’ faţă de cetăţeni ‘şi-ar da demisia în faţa unui asemenea prejudiciu’.
Conform comunicatului, Curtea de Conturi a României a constatat că valoarea cumulată a erorilor/abaterilor de la legalitate şi regularitate însumează 48.558.306 de lei.
Documentul Curţii de Conturi face referire la achiziţia unor servicii de pază pentru unităţi de învăţământ, unităţi sanitare şi pieţe agroalimentare în valoare de 12.290.595 de lei, cu nerespectarea procedurilor în privinţa demonstrării urgenţei şi cu încălcarea principiilor nediscriminării şi tratamentului egal, a explicat PNL Sector 1.
Situaţiile financiare auditate conţin ‘denaturări semnificative, ca urmare a unor abateri sau erori’; modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al Sectorului 1 nu respectă principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii, mai indică sursa citată.
Potrivit PNL Sector 1, raportul Curţii de Conturi mai relevă înregistrări de facturi în valoare totală de 35.621.102 de lei, pentru care există litigii pe rolul instanţelor de judecată, fără constituirea provizioanelor aferente; riscul efectuării plăţilor duble unor operatori de salubritate, având acelaşi obiect de activitate cu cel al unui contract aflat în derulare; efectuarea de plăţi nedatorate; efectuarea procedurilor de achiziţie publică de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare în litigii fără respectarea legii, au adăugat reprezentanţii PNL Sector 1.