Decizia guvernului grec de a exclude bisericile din rândul spaţiilor publice unde au acces numai persoanele vaccinate anti-COVID-19 sau cele testate negativ a declanşat critici din partea opoziţiei şi comunităţii ştiinţifice, relatează joi agenţia EFE.
În faţa progresiei galopante a noilor cazuri de COVID-19 în timp ce campania de vaccinare avansează lent, guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis a anunţat săptămâna aceasta că începând de sâmbătă certificatul de vaccinare sau un test negativ de COVID-19 vor fi necesare pentru accesul în centre comerciale, bănci, în instituţiile din sectorul serviciilor publice, precum şi la terase, baruri sau restaurante.
Rămân astfel excluse de la aplicarea acestei măsuri numai magazinele alimentare, farmaciile şi bisericile. Punerea pe acelaşi plan a bisericilor cu farmaciile şi magazinele alimentare a provocat o revoltă politică, mai ales după declaraţiile polemice ale unor miniştri, precum cel al dezvoltării, Adonis Yeoryiadis, care a spus că mersul la biserică este pentru credincioşi ”aliment spiritual” şi prin urmare are aceeaşi importanţă ca un magazin alimentar.
Premierul Mitsotakis a declarat miercuri într-un interviu că în biserici controalele certificatelor sanitare sunt imposibil de efectuat. ”Dacă ar exista o formă de a le face, nu aş ezita” asupra efectuării controalelor şi în biserici, a susţinut el.
Totuşi, noile reguli impun preoţilor să fie vaccinaţi sau să se testeze pentru COVID-19 de două ori pe săptămână, regulă de altfel valabilă în Grecia pentru toţi angajaţii.
Deşi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei le-a cerut tuturor preoţilor şi credincioşilor să se vaccineze, în rândul clerului există încă o puternică opoziţie faţă de vaccinare, unii preoţi susţinând idei cum ar fi că pandemia nu există, că totul este o conspiraţie ”pentru a le lua credinţa creştinilor ortodocşi” sau că în biserici nu te poţi infecta pentru că acolo este casa lui Dumnezeu. Unii preoţi merg până într-acolo încât le interzic credincioşilor să poarte măşti în timpul slujbelor.
”Indiferent că este sau nu un spaţiu sacru, aceasta nu împiedică răspândirea virusului”, atrage atenţia un profesor de epidemiologie de la Universitatea din Atena, Athina Linu.
Deşi ierarhia ecleziastică a adresat preoţilor un apel la raţiune, s-a abţinut să ia măsuri disciplinare împotriva celor care încalcă măsurile antiepidemice şi nici nu a înlocuit cu linguri de unică folosinţă lingura de aur cu care credincioşii primesc sfânta Euharistie.