Deputatul USR Tudor Pop a declarat miercuri că rata celor care nu practică nicio formă de sport sau mişcare în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%, motiv pentru care autorităţile locale care alocă bani de la buget pentru susţinerea activităţii sportive a seniorilor trebuie să fie obligate să aloce şi un cuantum minim de 35% pentru susţinerea activităţii juniorilor.
‘În România, rata celor care nu practică nicio formă de sport sau mişcare în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%. Această cifră creşte aproape de 79% în segmentul 15-24. La nivel de autorităţi locale şi de buget central se estimează că anual cheltuim undeva de 1,5% din PIB pentru susţinerea activităţilor sportive şi a sportului românesc. Ştim cu exactitate doar care sunt contribuţiile de la bugetul central, respectiv prin Ministerul Sportului şi prin COSR. Vorbim aici de 543 de milioane de lei de la Ministerul Sportului şi 111 milioane de lei de la COSR, după rectificări, buget valabil pe anul 2021. Nu ştim însă mare lucru despre câţi bani sunt cheltuiţi de către autorităţile locale pentru susţinerea sportului românesc’, a spus Pop, la Senat.
El a menţionat că statul român ‘nu ştie câţi bani se alocă de la nivelul administraţiei locale către susţinerea sportului românesc’, motiv pentru care în luna decembrie anul trecut a făcut o solicitare către toate municipalităţile din ţară care au în subordinea cluburi departamentale sau cuburi municipale pentru a-i comunica aceste cifre, la nivelul anului 2019.
‘Am primit răspuns de la 14 municipalităţi, incomplete pe alocuri. Cele 14 municipalităţi au alocat în 2019 un total, împreună, 127.364.961 de lei, din care doar 7.129.395 de lei pentru programele de juniori. Avem o municipalitate campioană, este vorba despre Focşani, care a alocat aproape 4 milioane de lei dintr-un total de aproape 11 milioane de lei către juniori. Avem şi un codaş, care este municipiul Ploieşti, care a alocat 40.000 de lei, dintr-un total de peste 4 milioane de lei, copiilor şi juniorilor. Foarte interesant, salariile sportivilor profesionişti legitimaţi la aceste cluburi municipale ocupă cam între 66 şi 80% din totalul bugetelor alocate. Deci, practic, o bună parte din bugetele şi din banii care sunt alocaţi se duc pe salariile sportivilor profesionişti’, a afirmat deputatul USR.
În acest context, el a amintit că luni, la Senat, a fost adoptat în unanimitate un proiect de lege al USR care prevede că, în măsura în care autorităţile locale alocă bani de la buget pentru susţinerea activităţii sportive a seniorilor, sunt obligate să aloce şi un cuantum minim de 35% pentru susţinerea activităţii juniorilor.
‘În măsura în care avem spaţiul bugetar prevăzut pentru salariile sportivilor profesionişti, pentru deplasări, pentru cantonamente, pentru antrenori, cred că ar trebui să avem spaţiu bugetar şi pentru dezvoltarea şi susţinerea activităţii sportive a juniorilor care, de multe ori, nu înseamnă decât 2-3 salarii pentru antrenori şi costuri destul de reduse cu echipamentele şi deplasările’, a arătat Tudor Pop.