Cu suflet pentru suflete aflate la nevoie sau în suferinţă – aşa s-ar putea descrie activitatea agentului de poliţie locală Viorica Todireanu din Timişoara, care, în această perioadă de pandemie, s-a aflat în mijlocul oamenilor aducându-le speranţă şi încurajări.
Munca poliţiştilor locali din Timişoara a căpătat noi valenţe în pandemie, pe lângă cea de verificare a persoanelor aflate în izolare şi carantină la domiciliu, aceştia implicându-se şi în sprijinirea bătrânilor singuri, care, din cauza restricţiilor, nu puteau ieşi din casă.
‘Anul 2021, aşa-numitul ‘an pandemic’, a fost pentru mine, în general, un an foarte activ şi plin de interacţiune cu cetăţenii datorită activităţii pe care am desfăşurat-o, de verificare a persoanelor aflate în izolare şi carantină la domiciliu. Atât pentru mine cât şi pentru colegii mei, aceasta nu a fost o rutină, pentru că în fiecare zi am întâlnit oameni noi, cu probleme noi. De multe ori, am văzut în ochii unora dintre ei sau am simţit din vocea lor nesiguranţă, deznădejde şi o teamă pentru sănătatea lor şi a familiei şi de fiecare dată i-am încurajat pe aceştia să fie optimişti, făcându-i să uite chiar şi pentru o clipă măcar că se confruntă cu acest virus cumplit. Nu m-am gândit niciodată că aş putea să mă infectez şi eu, ce-i drept, m-am protejat tot timpul şi am păstrat distanţa’, a declarat, pentru AGERPRES, Viorica Todireanu.
Prea multe lucruri nu s-au schimbat în viaţa agentului de poliţie locală Viorica Todireanu, starea de pandemie concentrându-se în câteva cuvinte: îngrijorare, răspundere, încredere şi speranţă.
Dacă la început poliţiştii locali din Timişoara erau priviţi de cei aflaţi în izolare drept ‘oamenii care vin să îi controleze şi să îi amendeze’, pe parcurs şi-au dat seama că le sunt de un real ajutor, iar mesajele de mulţumire nu au întârziat să apară, cu sutele.
Mergând în multe case, Viorica Todireanu a ascultat poveşti de viaţă şi a văzut suferinţa oamenilor care au pierdut pe cineva drag din cauza COVID-19.
”Au fost oameni cu care am vorbit, i-am văzut şi în următoarea zi sau după câteva zile, am aflat de la familiile lor că nu mai sunt printre noi. Am avut de verificat în primăvară o familie cu trei copii adolescenţi, al căror tată fiind mai grav afectat de virus a fost internat în spital. Îi vizitam în fiecare zi şi îmi spuneau că şi domnul este din ce în ce mai bine, la spital. Dar după câteva zile ne-a întâmpinat la poartă doamna cu basma neagră pe cap, plângând şi cei trei copii plângând în curte, în spatele mamei lor, spunându-ne că în noaptea precedentă domnul a decedat. Am împietrit în faţa durerii lor şi mai ales a celor trei tineri frumoşi, rămaşi fără tată. Recent, am mai întâlnit doi părinţi devastaţi de durere în urma pierderii unicului fiu, în vârstă de 35 de ani, care la rândul său era tatăl unui copil micuţ. De fiecare dată când aflu despre câte o persoană decedată mă întristez şi empatizez cu familia îndoliată, dar cele două cazuri amintite m-au marcat profund, văzând durerea şi suferinţa copiilor care şi-au pierdut tatăl şi a părinţilor care şi-au pierdut fiul. Din păcate, acest virus a lăsat multe familii îndoliate, cu suferinţa pierderii celor dragi’, a mărturisit Viorica Todireanu.
Ea s-a văzut nevoită, de fiecare dată, să găsească puterea de a ieşi din starea de tristeţe, pentru că la următoarea adresă trebuia să aducă zâmbet pe buze, speranţă şi încredere în sufletele celor care o aşteptau în izolare.
Iar ajutorul poliţiştilor locali a însemnat o mână întinsă unor persoane în vârstă, singure, care aveau nevoie ca cineva să le deschidă uşa şi să le asculte păsurile.
‘Multe dintre aceste persoane sunt în vârstă, singure, nu au pe nimeni care să le facă unele cumpărături – produse de strictă necesitate: alimente, medicamente etc. Atât eu cât şi colegii mei le-am cumpărat cele necesare persoanelor care ne-au solicitat ajutorul, în special medicamente, pâine, fructe şi lactate. A fost şi o familie – doi bătrânei cu probleme de vorbire şi auz – care ne-au rugat să le facem câteva cumpărături, comunicând prin sms-uri. Am întâlnit şi persoane tinere care erau singure, venite din alte ţări, se aflau în carantină şi nu aveau pe nimeni care să le asigure strictul necesar. Toţi colegii mei au ajutat astfel de persoane şi cu toţii suntem bucuroşi să facem astfel de gesturi mici, dar mai ales ne bucură faptul că oamenii nu ne percep ca pe cei care îi verifică, ci ca pe cei care le sunt aproape în aceste perioade mai grele şi că au cui să solicite ajutorul’, mărturiseşte Viorica Todireanu.
Cea mai frumoasă răsplată pentru ea şi colegii săi din Poliţia Locală Timişoara o reprezintă numeroasele mesaje de mulţumire, pe care le primesc de la cei pe care i-au ajutat, dar şi faptul că au reuşit să schimbe mentalitatea oamenilor – şi anume că poliţistul local nu este cel care ‘ţine oamenii închişi în case’, ci omul care le poate fi de ajutor.
‘Am şi multe amintiri frumoase din această perioadă şi îmi vin în minte câteva persoane care, la prima noastră vizită, când au intrat în perioada de izolare/carantină au fost foarte revoltate pe noi că ‘îi ţineam închişi în case’. Dar când au văzut că noi nu le verificăm doar în scopul de a-i sancţiona dacă încalcă legea, ci le oferim şi un minim ajutor în cazul în care sunt singure, ne aşteptau zâmbind la geam, făcându-le plăcere să vorbească cu noi, să ne mulţumească. De 8 Martie am primit foarte multe mesaje de felicitare de la persoanele care s-au aflat în izolare sau carantină, atât eu cât şi celelalte colege. Şi la sărbătorile de Paşti am primit toţi mesaje foarte frumoase, iar pe adresa de mail a instituţiei au venit multe mesaje de mulţumire din partea cetăţenilor legate de activitatea noastră. Noi ne bucurăm foarte mult când vedem că oamenii ne apreciază munca, fapt pentru care le mulţumim şi căutăm să fim cât mai aproape de ei, în această perioadă mai dificilă pe care o traversăm cu toţii’, a arătat Viorica Todireanu.
Activitatea Poliţiei Locale Timişoara este intensă, în perioadele de vârf ale valurilor pandemice aceştia controlând şi câte 2.000 de persoane care erau izolate sau carantinate la domiciliu, pentru a verifica dacă acestea respectă interdicţia de a părăsi domiciliul. Pe lângă activitatea de control în cazul persoanelor izolate şi carantinate, poliţiştii locali acţionează şi pe alte sectoare de competenţă, iar în acest an au înregistrat în jur de 10.000 de sesizări legate de diferite aspecte.